De ce lupta cu CORUPȚIA în R. Moldova bate pasul pe loc? Fost angajat al Ministerului Justiției, despre GREAȘEALA făcută de către toți guvernanții, dar și către conducătorii organelor de drept: „Aceasta NU poate fi prioritatea nr. 1”
Corupția din R. Moldova va continua să înflorească atât timp cât organele de drept vor continua să-și concentreze toată atenția în investigarea faptelor comise în trecut și nu pe cele care au loc astăzi, consideră fostul viceministru și secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.
„Aparent, organele de drept se ocupă, în mod eronat, în mod prioritar cu identificarea și sancționarea actelor de corupție comise în trecut. Dacă realitatea este așa, atunci este extrem de grav. Căci cea mai mare problemă este corupția actuală, care provoacă anume astăzi prejudicii considerabile. Și doar combaterea corupției actuale poate contribui în mod substanțial la îmbunătățirea actului de guvernare și la creșterea nivelului bunăstării oamenilor”, a remarcat Eșanu.
Juristul a ținut să sublinieze că asta nu înseamnă că actele de corupție comise în trecut trebuie trecute cu vederea.
„Indiscutabil că actele de corupție comise în trecut trebuie investigate, iar făptașii sancționați cât mai dur. Aceasta ar contribui inclusiv și la diminuarea riscului comiterii în prezent a actelor de corupție. Dar aceasta nu poate fi prioritatea nr. 1. Resursele organelor de drept, inclusiv umane, sunt limitate. Și atât timp cât aceste resurse limitate vor fi folosite, în primul rând, pentru a lupta cu actele comise în trecut, inevitabil corupția va continua să înflorească. Cu regret, conducătorii și angajații organelor de drept nu înțeleg acest lucru. La fel, se pare, că acest lucru nu este conștientizat nici de puterea legislativa și nici de cea executiva. Sper că societatea civilă și presa vor pune presiune atât pe organele de drept cât și pe puterea legislativă și executivă, pentru a-i determina să facă dovada că cea mai mare parte a resurselor disponibile sunt folosite pentru a lupta cu corupția actuală”, a conchis Nicolae Eșanu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”