De ce înţeapă ţânţarii doar anumite persoane? Explicaţiile cercetătorilor
Probabil v-aţi întrebat macar o dată de ce ţânţarii parcă „au ceva cu voi”, în timp ce prietenii voştri nu par să fie vizaţi deloc de aceste sâcâitoare insecte, deşi nu fac nimic special ca să se protejeze. Cercetătorii au câteva explicaţii, pentru a lămuri acest mister.
O persoană din 5 este ţinta ţânţarilor şi, orice ar face, potrivit descoperă.ro, nu poate scăpa de atacul sâcâitor al insectelor, care preferă în mod evident sângele anumitor oameni.
Femelele de ţânţar au nevoie de sânge pentru a putea produce ouă, dar masculii nu înţeapă niciodată, pentră că nu se hrănesc cu sânge.
Cercetătorii spun că importante, în alegerea unei ţinte pentru ţânţari, sunt bacteriile de pe pielea oamenilor, care produc mirosul corporal şi care diferă la fiecare persoană. De aceea, unele bacterii produc un miros care li se pare mai „apetisant” acestor insecte.
De asemenea, ele sunt atrase de dioxidul de carbon pe care îl emite orice persoană atunci când respiră. Cu cât este mai masivă, o persoană va emite mai mult CO2, de aceea de multe ori ţânţarii atacă adulţi, nu copii.
În plus, insectele sunt atrase de căldura corpului şi de mişcare. Astfel, cei care fac sport în parc şi transpiră sunt victime ideale pentru ţânţari.
Ce soluţii există? Doar două sunt considerate cu adevărat eficiente: folosirea de spray-uri sau creme anti-ţânţari şi antihistaminele.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md