12:58:27 24.11.2024
Stiri

De ce Igor Dodon NU vrea alegeri anticipate? „Îi este frică de a obține mai puține mandate în viitorul Legislativ. De ce nu cere AMÂNAREA alegerilor din UTA Găgăuzia, unde locuiesc peste 150 000 de cetățeni ai R. Moldova?”

Actualitate 30.03.2021 11:20 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
De ce Igor Dodon NU vrea alegeri anticipate? „Îi este frică de a obține mai puține mandate în viitorul Legislativ. De ce nu cere AMÂNAREA alegerilor din UTA Găgăuzia, unde locuiesc peste 150 000 de cetățeni ai R. Moldova?” socialistii.md


Timp de trei luni, socialistul Igor Dodon și-a schimbat opinia despre organizarea alegerilor anticipate de atâtea ori câte zile au existat în această perioadă. Acum ex-președintele se acoperă cu pandemia COVID-19 care în momentul de față a atins noi cote alarmante, însă ce nu spune Dodon este că aceste cote critice vor scădea în următoarele luni, lucru confirmat de specialiștii în domeniu. Pe de altă parte, se observă cum Dodon face uz de duble standarde, pentru că atunci când au fost organizate alegerile prezidențiale sau parlamentare repetate în circumscripția Hâncești la fel era pandemie. Însă, atunci insista să fie organizate scrutinele, se rată într-un material semnat de Deschide.md.

Dar să le luăm pe rând. Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care, practic, la sfârșitul lunii ianuarie curent insista pe ideea desfășurării anticipatelor în luna iunie, odată cu înaintarea evenimentelor politice în R. Moldova a menționat că PSRM nu va admite organizarea alegerilor parlamentare anticipate în pandemie, în lunile mai-iunie, eventual iulie. Se întâmplă după ce, timp de un an, Dodon a sfidat pandemia, a desfășurat întâlniri electorale sau nu a purtat mască în anumite locuri.

„Alegeri parlamentare în luna iunie sau sfârșitul lunii mai? Noi suntem pregătiți. Noi ne pregătim pentru alegeri în luna iunie”, spunea Dodon pe 22 ianuarie.

„Dacă nu se votează Guvernul propus de președinte, atunci anticipatele vor fi în luna iunie. Varianta cu alegeri în toamnă scoateți-o de pe ordinea de zi”, menționa Dodon pe 29 ianuarie.

Acum ex-președintele o ține una și bună: „partidul său nu va permite organizarea alegerilor anticipate în pandemie”, arătându-și astfel grija față de cetățenii R. Moldova. Ceea ce nu menționează Dodon este că anticipatele ar putea avea loc la vară, or mai mulți specialiști din domeniu spun că atunci vom asista la o scăderea a numărului de infectări și la stabilizarea situației.

Interesant de ce Igor Dodon nu cere și amânarea alegerilor din UTA Găgăuzia, unde 21 de socialiști participă la scrutinul pentru Adunarea Populară a autonomiei pentru a obține un fotoliu de deputat. Or acolo locuiesc oficial peste 150 000 cetățeni ai R. Moldova, care la fel sunt afectați de pandemie.

Chiar și comisarii europeni susțin că accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al „treilea val” al noului coronavirus. Thierry Breton a declarat săptămâna trecută că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie. Comisarul european a mai apreciat că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului și, în același, timp să se vaccineze foarte substanțial”.

În același context, putem aminti cum Dodon insista că alegerile prezidențiale care au avut loc în noiembrie anul trecut să se desfășoare cu orice preț. În apărarea sa, Dodon arăta către SUA și România, care la fel au organizat scrutine în plină pandemie și că nu a crescut numărul infectărilor în urma acestor alegeri.

Mai mult, în campania electorală prezidențială, mai exact pe 13 noiembrie, în țară au fost organizate mai multe manifestații pentru susținerea lui Igor Dodon în turul doi al prezidențialelor. Acestea s-au finalizat cu un eveniment de amploare în centrul capitalei.

Situație trasă la indigo și în cazul alegerilor parlamentare noi la Hâncești unde ex-președintele a insistat să fie organizat scrutinul, deși R. Moldova se afla sub incidența codului roșu de epidemie. Atunci ex-președintele nu a ținut cont de răspândirea infecției cu COVID-19, pentru că la acel scrutin toate sondajele arătau că era favorizat candidatul PSRM, care de altfel a și câștigat scrutinul.

Deși situația se pare că se va ameliora, Dodon renunță la ideea anticipatelor și invocă situația alarmantă privind infecțiile cu COVID, ori aceasta este frica lui Dodon, de a obține mai puține mandate în viitorul Legislativ - lucru confirmat de mai multe sondaje din ultima perioadă.

Dar haideți să ne amintim și ce declara ex-președintele chiar la începutul pandemiei în R. Moldova. Dodon se arăta atunci foarte sceptic referitor la infecțiile cu COVID-19 și spunea că pandemia va ține în jur de o lună – o lună și jumătate. Astfel președintele de atunci încerca să arate că, de fapt, ține sub control evoluția pandemiei și că nu e nimic grav: „Ea va trece, pentru că, potrivit calculelor specialiștilor, ea durează câteva luni. Vedeți că și în China practic se finalizează [...] ea durează o lună și jumătate, două luni, nu mai mult, din momentul când a fost depistat primul caz”, spunea acum un an Dodon.

Fostul președinte mai era adeptul ideii că virusul „trece prin corpul omului ca o gripă simplă și putem nici să nu observăm cum trece”.

O altă situație bizară a avut loc anul trecut la ședința Centrului Unic de Comandă prezidată de președintele de atunci Igor Dodon, care spunea că R. Moldova „va intra în curând în perioada de vârf” (apogeul pandemiei), și tot în acea zi s-a adresat bugetarilor ca începând cu ziua următoare să revină toți la muncă.

De asemenea, socialistul niciodată nu a ținut cont de recomandările epidemiologilor moldoveni, mergând prin țară la diferite întâlniri electorale unde în foarte rare cazuri a purtat mască de protecție. La un moment dat a intrat chiar și în mai multe școli, unde se cuprindea cu elevii. Ex-președintele a fost atunci mustrat de ex-ministrul Educației, însă Dodon a făcut mare scandal amenințându-l atunci pe Șarov cu demisia și votul de neîncredere.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md