10:47:10 04.12.2024
Stiri

De ce gazele necesare pentru perioada rece a anului nu au fost procurate din vară, când costau mai puțin? Explicațiile șefului de la „Moldovagaz”: „Am economisit 2,9 milioane de euro pentru consumatori”

Actualitate 03.12.2024 11:11 Vizualizări1988 Autor: Ziarul National
De ce gazele necesare pentru perioada rece a anului nu au fost procurate din vară, când costau mai puțin? Explicațiile șefului de la „Moldovagaz”: „Am economisit 2,9 milioane de euro pentru consumatori”

ACTUALIZARE // Furnizorii de gaze naturale și energie termică din R. Moldova trebuie să prezinte, în decurs de 60 de zile, un plan de achiziție pentru diversificarea produselor, pentru o perioadă de 12 luni.

Solicitarea a fost formulată de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la finalul ședinței publice în cadrul căreia a fost dezbătut subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul asupra consumatorilor și economiei.

„O solicitare de a noastră este ca aceste achiziții să nu fie făcute toate odată. Trebuie făcute progresiv, să fie împărțite în contracte, cu formule de preț, furnizori și perioade diferite, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață”, a specificat deputatul Radu Marian.

La fel, Ministerului Energiei i s-a recomandat să identifice furnizori de gaze strategici și să evite intervenția directă în achiziția de zi cu zi și estimarea de prețuri. La fel, instituția urmează să stabilească indicatori de performanță anuali pentru companiile energetice și pentru managementul lor.







SA „Moldovagaz” nu a procurat din vară volumul necesar de gaze pentru a acoperi consumul din perioada rece a anului pentru că fie nu a avut ofere, fie ofertele prezentate propunea gaze mai scumpe decât plăteau la acel moment consumatorii din R. Moldova.

Explicația a fost oferită astăzi de președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul consultărilor publice la subiectul majorării tarifului la gazele naturale (cu 3,5 lei mai mult de la 1 decembrie - n.r.) și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizate de Comisia pentru economie, buget și finanțe a Parlamentului.

Potrivit lui Ceban, în luna mai au fost trei licitații de procurare a gazelor naturale eșuate, iar ulterior ofertele erau mai costisitoare în raport cu tariful achitat atunci de consumatori.

„N-am avut oferte sau cele pe care le-am avut erau mai mari decât plafoanele stabilite”, a declarat Ceban, adăugând că „nimeni nu știa” că prețul de achiziție a gazelor va crește cu 25% în noiembrie.

Vadim Ceban crede deciziile luate ca fiind potrivite, întrucât, datorită acestora, „am economisit 2,9 milioane de euro pentru consumatori”.

CITIȚI și VIDEO // Decizia ANRE: Tariful pentru gazele naturale, majorat cu 3,35 de lei, până la 15,5 lei per mia de metri cubi

Șeful de la „Moldovagaz” a mai ținut să precizeze că, în prezent, volumele necesare de gaze naturale pentru consumul din perioada rece „sunt asigurate 80%”.

„Decembrie și ianuarie sunt total acoperite”, a spus el.

Deputatul majorității parlamentare, Dorian Istratii, l-a întrebat, în cadrul audierilor publice, pe membrul Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, care a fost scopul scrisorii sale expediate la „Molovagaz” pe 18 iulie curent, solicitându-i acesteia să-și retragă cererea de cumpărare a volumelor de gaze necesare pentru consumul din perioada rece, deși tot el avertizase public, câteva zile mai înainte, că gazele se vor scumpi.

Istratii a vrut să știe, în mod special, în interesele cui ar acționa Tofilat, amintindu-i de remunerarea consistentă pe care o primește în această funcție ca să apere interesele R. Moldova.

„Licitația a avut loc pe 19 iulie?”, a întrebat, în replică, Sergiu Tofilat, fără să-și explice scrisoarea adresată către „Moldovagaz”.

În cadrul ședinței de la Parlament, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că Guvernul de la Chișinău și cel de la București discută în prezent, la nivel de prim-miniștri, despre încheierea unui contract de livrare a gazelor din România în R. Moldova „la un preț preferențial”.

Menționăm că, la finalul ședinței, Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe va face mai multe recomandări instituțiilor responsabile de aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md