De ce florile ne fac viața mai fericită?
Chiar dacă par niște prezențe banale în viețile noastre, de care ne amintim la ocazii speciale sau cu care ne decorăm apartamentele în scopuri estetice, florile au multe beneficii pentru organism pe care nu le-am bănui.
Nu doar că ne înveselesc atunci când suntem triști dar ne ajută să dormim mai bine noaptea, ne sporesc creativitatea și productivitatea în sălile de curs și la locul de muncă, ne aduc mai aproape unul de altul în familie și în viața socială, ne dau un plus de sănătate și de toleranță la durere. Haideți, deci, să vedem care sunt câteva dintre efectele pozitive ale florilor asupra sănătății fizice și psihice, așa cum au arătat-o studiile de-a lungul timpului:
În primul rând, florile sunt un antidepresiv natural, au o funcție imediată de stimulare a bunei dispoziții. Un studiu a arătat, de exemplu, că pacienții din saloane decorate cu flori și plante în ghiveci s-au dovedit a fi mai puțin anxioși și mai puțin obosiți decât bolnavii din saloane fără flori, având o stare psihologică generală mai bună.
Dacă va umpleți locuințele cu flori, ele vă ajută să vă mai deconectați de la stresul cotidian și să dormiți mai bine noaptea – știința a descoperit că parfumul lor natural are efecte relaxante și sedative care vă ajută să vă odihniți mai bine în timpul nopții.
Florile au un efect pozitiv imediat și de lungă durată asupra sănătății emoționale, a fericirii și satisfacției de viață, și a comportamentelor sociale. Influența lor emoțională este mai mare chiar și decât cea a unor nevoi primare precum mâncarea sau căldura, au observat oamenii de știință.
Ele au un efect imediat asupra fericirii: reacțiile oamenilor atunci când primesc flori includ surprindere, entuziasm, bucurie autentică și recunoștință. Unele studii au arătat că efectele pozitive imediate care se instalează atunci când primim flori persistă până la două sau trei zile.
Oferitul și primitul de flori ajută la închegarea unor relații intime și la un contact pozitiv și mai prelungit cu familia și prietenii, iar asta, pe termen lung, contribuie la o viață mai fericită și mai împlinită.
De exemplu, a fost efectuat un experiment și analizat reacțiile oamenilor atunci când au primit flori într-un lift public; reacția obișnuită într-un astfel de spațiu este distanțarea cât mai mare față de alte persoane cu care se împarte spațiul, însă atunci când cineva le-a oferit flori participanților la experiment cu care s-au regăsit în lift, aceștia s-au apropiat mai mult de persoana respectivă. Studiul nu a dat aceleași rezultate atunci când florile au fost înlocuite cu stilouri.
Florile se pot dovedi un bun aliat atât în educație cât și în afaceri. Capacitatea de a genera idei și de a rezolva probleme, creativitatea în general, se îmbunătățesc substanțial într-un loc de muncă decorat cu flori și plante în ghiveci. Iar sălile de clasă, împânzite cu plante, contribuie la sporirea atenției, a memoriei, a creativității, a gândirii libere și, la nivel general, a satisfacției în rândul elevilor.
Sursa: acasa.ro
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană