04:20:54 23.11.2024
Stiri

De ce fentează autoritățile deciziile Curții de Conturi

Economie 13.10.2015 09:19 Vizualizări2299 Autor: Galina Munteanu
De ce fentează autoritățile deciziile Curții de Conturi


Iregularitățile estimate de Curtea de Conturi (CC) au depășit suma de șapte miliarde de lei în anul 2014. Auditurile efectuate au scos la suprafață atât probleme tehnice și operaționale în activitatea instituțiilor auditate, cât și lacune ale cadrului legislativ, care nu permit o administrare eficientă a acestora.

În același timp, aproape 65% din recomandările CC, care au menirea să remedieze situația, nu sunt executate. Concluziile sunt inserate în studiul „Despre cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor CC pe anul 2014”, editat de „Expert-Grup”.

Pe parcursul ultimului an, nivelul de executare a recomandărilor CC a fost în descreștere cu 3,5 la sută față de anul 2013. Acest lucru se datorează în special nivelului scăzut de executare a recomandărilor de către Autoritățile Publice Locale (APL). Potrivit autorilor studiului, principala piedică în implementarea acestor recomandări este lipsa personalului calificat și capacitatea scăzută a administrației publice locale de a genera soluții la problemele identificate. Aceste probleme sunt similare și în cazul celorlalte domenii auditate (sector IT, mediu, sănătate publică, subvenționare agricolă).

În același timp, unul din principalele progrese în executarea recomandărilor CC se observă la capitolul executării recomandărilor ce țin de cadrul operațional al activității instituțiilor auditate (elaborarea regulamentelor interne, stabilirea mecanismelor de control intern, adaptarea practicilor existente la aquis-ul bunelor practici etc.), care au fost executate cu 20% mai mult decât în anul trecut.

Cu toate acestea, mai puțin de 30% din acțiunile întreprinse de autorități rezolvă problemele de facto existente și garantează că acestea nu se vor repeta în viitor. „În condițiile în care majoritatea problemelor apar din cauza lipsei personalului, lipsa motivațiilor financiare de a atrage profesioniști în domeniu, din cauza sistemului de salarizare actual, presupunem că problemele de administrare ineficientă a resurselor publice, performanțele joase pe unele domenii de primă importanță pentru țară vor persista”, susține economista „Expert-Grup” și autorul studiului, Tatiana Savva.

Autorii studiului mai susțin că, pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătățirea mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar și o colaborare mai intensă cu organele de drept.

De asemenea, este necesar ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului un raport privind recuperarea prejudiciilor constatate de CC de circa șapte miliarde lei în 2014 și implementarea măsurilor pentru înlăturarea iregularităților stipulate în hotărârile Curții de Conturi. În plus, este necesară o colaborare mai strânsă între CC și Guvern pentru implementarea unui mecanism de colaborare, mecanism descris în linii generale în Planul de Dezvoltare Strategică a Curții de Conturi.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md