De ce este IMPORTANT să avem spitale regionale în Republica Moldova?
Regionalizarea spitalelor permite accesul populației din zonele rurale la servicii medicale de calitate
Accesul pacienților la unități și servicii medicale performante, echipamente medicale de top și personal medical specializat va fi asigurat prin Proiectul de Modernizare a Sănătății în Moldova, care prevede între altele regionalizarea spitalelor. Spitalele regionale vor fi poziționate strategic pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât pacienții să ajungă la medic în timp cât mai scurt atunci când au nevoie de îngrijiri medicale în regim de spitalizare.
În Republica Moldova funcționează 86 de spitale, însă, cu excepţia celor din Chişinău, din ele lipsesc tehnologiile specifice unei unități medicale moderne, ceea ce limitează accesul populației din mediul rural la servicii performante. Schimbările demografice semnalate în ultimii ani impun modificări în sistemul de sănătate, pentru a face față cererii de servicii medicale în creștere de la an la an.
Spitalele regionale vor trata cazurile acute și complexe
Potrivit strategiei de regionalizare a spitalelor, actualele spitale raionale se vor transforma în spitale comunitare în care va fi dezvoltată reabilitarea medicală și asistența medicală paliativă pentru pacienţii cu boli cardiovasculare și cu alte maladii cronice pentru persoane în etate şi cu dizabilităţi. Un spital regional acut va fi construit la fiecare 3-4 raioane, urmând să ofere unui număr de 100.000 - 300.000 de pacienți servicii medicale în următoarele specialități:
medicină internă,
chirurgie generală,
pediatrie,
ginecologie și obstetrică,
ortopedie și traumatologie,
urologie,
otorinolaringologie și oftalmologie.
Vor fi tratate cazurile acute și cele complexe, care au nevoie de spitalizare.
Prin organizarea spitalelor regionale, care se vor afla la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de pacient, va dispărea necesitatea locuitorilor din zonele rurale de a ajunge la centrele specializate din Chișinău pentru a avea acces la servicii și metode de diagnostic specializate, calitative și eficiente.
Eficientizarea investițiilor
Strategia de regionalizare permite și direcționarea eficientă a fondurilor. Spitalele regionale vor beneficia de investiții în aparatură medicală performantă, care să asigure o diagnosticare rapidă a bolii și un tratament adecvat. În plus, medicii vor avea la dispoziție cele mai bune echipamente medicale pentru a salva viețile oamenilor. Regionalizarea spitalelor va aduce un plus sistemului medical. Medicul va avea posibilitatea să muncească în condiții optime. Multe cadre medicale au părăsit Republica Moldova pentru că nu aveau la dispoziție condiții și instrumentarul necesar pentru a ajuta oamenii să se trateze.
Domeniile prioritare ale reformei
Proiectul de Modernizare a Sănătății în Moldova, realizat de Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), își propune dezvoltarea, promovarea politicilor și implementarea reformei în sănătate. ”Plecând de la contextul actual al sistemului de sănătate și de la o analiză a stării de sănătate a populației, principalii determinanți ai stării de sănătate (factori socio-economici, comportamentali, din mediul fizic de viaţă şi de muncă şi caracteristicile individuale), au fost stabilite domeniile de sănătate prioritare în care se vor regăsi acțiunile reformei: spitalele, asistența medicală primară și accesul pacienților la medicamente compensate.
Eficientizarea continuă a infrastructurii spitaliceşti, dotarea cu echipament modern şi eficient din punctul de vedere al costului, implementarea tehnologiilor noi de tratament, precum şi alte măsuri ar putea reduce costurile fixe, pentru ca resursele rămase să fie direcţionate spre ameliorarea calităţii serviciilor medicale. În spitalele regionale se vor concentra cele mai bune tehnologii și cei mai buni specialiști, iar în spitalele locale vor rămâne serviciile de reabilitare și asistență medicală paliativă, menite să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski