De ce dosarele lui Constantin Țuțu bat pasul pe loc în instanța de judecată? Procuratura Anticorupție acuză apărarea că tergiversează examinarea cauzei penale
Avocații fostului deputat democrat Constantin Țuțu, care s-a ascuns o perioadă de instituțiile de drept din R. Moldova, iar ulterior s-a predat singur la granița moldo-română, ar tergiversa examinarea dosarelor pe numele acestuia în instanța de judecată.
Acuzația a fost lansată de Procuratura Anticorupție, care a scos la iveală epopeea din instanță a celor două cauze penale pe numele lui Țuțu.
Mai exact, timp de doi ani, cele două cauze penale au fost examinate separat, apoi conexate într-un dosar, ulterior din nou disjunse, ca examinarea să fie în prezent tot la etapa ședinței preliminare.
Într-o cauză penală, expediată în luna mai 2020 în judecată, fostul deputat era învinuit de procurori de escrocherie și traficul de influență după ce, în perioada lunilor septembrie-octombrie 2017, ar fi pretins și primit de la o persoană 20 000 de euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit.
De asemenea, fostul deputat a fost acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014 - 2019 a efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile realizate în aceeași perioadă și că, pentru anii 2017 și 2018, a inclus în declarația de avere și interese personale date false și incomplete despre veniturile obținute.
Dosarul pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost expediat în instanță de către procurori în luna noiembrie 2021.
Apărarea lui Țuțu a cerut în scurt timp conexarea cauzelor penale într-o singură procedură, lucru acceptat de judecători.
Ulterior, prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.
Procuratura Anticorupție a avut îndoieli cu privire la imparțialitatea examinării cauzei și a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, dar solicitarea a fost respinsă.
„După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată, toate aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, patru ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în patru ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri. La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere, prin care au solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă. Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”, se arată într-un comunicat al procurorilor.
Menționăm că, în prezent, Țuțu este obligat să se prezinte în instanța de judecată, iar un imobil și o sumă de bani, în valoare totală de 800 000 de lei, sunt sub sechestru.
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș