De ce Donald Trump ar urî Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice.
În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează ajutorul militar, de care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Kievul are nevoie disperată pentru a evita înfrângerea în războiul cu forțele rusești, este clar că reaua voință a fostului președinte american față de Ucraina are rădăcini adânci.
La urma urmei, o convorbire telefonică cu Zelenski a fost cea care a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump în decembrie 2019, după ce acesta a fost acuzat că a încercat să influențeze alegerile din 2020, convingându-l pe liderul ucrainean să îi ancheteze pe președintele în exercițiu Joe Biden și pe fiul său Hunter.
În timpul unei convorbiri telefonice cu Trump, Zelenski a promis că va vedea ce se poate face, dar Ucraina nu a lansat niciodată o anchetă. Așa că acum Trump îl urăște cu patimă pe Zelenski, iar el știe acest lucru, a declarat Lev Parnas, un om de afaceri ucraineano-american care a fost odată mediator în Ucraina pentru avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, relatează Politico.
Când Congresul a votat luna aceasta reautorizarea Legii de Supraveghere a serviciilor de informații Externe, care reglementează supravegherea adversarilor internaționali suspectați, Trump a apelat la rețelele de socializare pentru a se opune deciziei. Faptul că Trump se referea probabil la ascultarea telefonică a fostului său președinte de campanie, Paul Manafort, a trecut cu greu neobservat în Ucraina, unde oficialii urmăresc campania electorală prezidențială din SUA pentru a vedea semnele a ceea ce ar putea însemna pentru efortul lor de război.
Menționarea lui Manafort, oricât de indirectă ar fi, nu va face decât să sporească îngrijorarea în Ucraina că președintele american încă îi poartă pică țării pe care o consideră direct implicată în delegitimarea președinției sale. De la primele indicii privind ingerința rusă în campania prezidențială americană din 2016 până la ancheta procurorului special și la punerea sub acuzare a lui Trump în 2019, toate drumurile, așa cum poate părea uneori, duc prin Kiev, consideră Politico.
,,Trump urăște Ucraina. El și oamenii din jurul lui cred că Ucraina a fost cauza tuturor problemelor lui Trump", a declarat Lev Parnas, fost mediator al avocatului lui Trump, Rudy Giuliani, în Ucraina.
Relațiile lui Trump cu Ucraina au apărut pe fondul „cenușei” revoluției ucrainene Euromaidan. Înainte ca Manafort să devină directorul de campanie al lui Trump, a lucrat în Ucraina pentru fostul președinte Viktor Ianukovici. În 2017, Manafort a fost inculpat pentru 12 capete de acuzare de spălare de bani, evaziune fiscală și lobby.
Antipatia lui Trump față de Ucraina își are rădăcinile și în credința sa că Ucraina, nu Rusia, a fost cea care a intervenit în alegerile prezidențiale americane din 2016, a spus Parnas. Trump a promovat în mod constant teoria conspirației potrivit căreia Ucraina a fost cea care a piratat pentru a înscena Rusia și că țara încă ascunde serverul cu datele. Se pare că Trump a avut această convingere pe tot parcursul președinției sale, ridicând problema în iulie 2019 în timpul a ceea ce el a descris ca fiind o convorbire telefonică "perfectă" cu Zelenski, care a dus la destituirea sa.
Mai târziu în acel an, Trump și-a apărat decizia de a îngheța ajutorul militar pentru Ucraina, în parte din cauza suspiciunilor că o „companie ucraineană” deține serverul. În 2022, oligarhul rus apropiat de Putin, Evgheni Prigojin, mort într-un suspect accident de avion, după o revoltă eșuată a miliției sale, a recunoscut că Rusia a fost cea care a intervenit în procesul democratic din Statele Unite.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova