Carnea la GRĂTAR pune în PERICOL sănătatea
În sezonul cald, carnea la grătar este în topul preferințelor culinare. Dar cât de sănătos este acest mod de preparare termică a cărnii?
Carnea friptă la grătar nu este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Noi cercetări arată că a mânca părțile arse ale cărnii la grătar este ca și cum ai fuma zeci de țigări.
„Acolo unde carnea întâlnește metalul fierbinte este locul unde moleculele din carne sunt deteriorate, apărând substanțe cancerigene sau cu potențial toxic asupra corpului omenesc: hidrocarburi policiclice aromatice, benzo-a-pireni, produși de glicare avansată și tot așa.
Iată de ce dietele care includ clasicul „grătar” sunt în același timp toxice, chiar dacă în aparență mai puțină grăsime înseamnă mai bine: corpul trebuie să se lupte atât cu toxinele pe care le produce în procesul de slăbire, dar și cu cele pe care le bagi în tine de bună voie”, explică pe blogul său Cristian Mărgărint, consultant în nutriție și fitness.
Nu doar arsura de pe carne are potențial toxic, ci și fumul degajat de grăsimea care se scurge pe cărbuni.
Sfaturi pentru a limita riscurile
Pentru a limita arsura și fumul, puteți opta pentru un grătar vertical: grăsimea nu cade pe cărbuni, fumul și arsura sunt reduse.
O altă soluție ar fi să înfășurați carnea, peștele sau legumele în pachețele de hârtie de copt. Astfel alimentele nu intră în contact direct cu jarul, ci se gătesc la abur.
Unele studii sugerează efectul protector al marinării, motiv pentru care ar fi ideal să marinați carnea, legumele înainte de a le pune pe grătar.
Și încă o veste bună: consumă carnea la grătar asociată cu salată de legume (cât mai diverse și mai colorate), ceea ce reduce foarte mult din riscuri. Antioxidanții și fitonutrienții din legume lucrează pentru sănătatea ta.
Fibrele ajută și ele la eliminarea toxinelor.
Oțetul din salată poate preveni formarea toxinelor în tubul digestiv, iar fermenții lactici (dintr-un sos cu iaurt) pot bloca asimilarea lor.
Sursa: dcnews.ro
Cum să-ți organizezi corect frigiderul. Experții dezvăluie locul potrivit pentru fiecare aliment. Greșeala pe care o facem cu toții
Îți place să mănânci dulce, picant, sau sărat? Ce tip de personalitate ai, în functie de mâncarea preferată
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă