De ce bombardamentele rusești asupra Ucrainei au provocat cea mai mare PANĂ de curent din ultimii ani, deși R. Moldova cumpără energie din România. Spînu, discuții cu miniștrii ENERGIEI din România, Ucraina și comisarul european pentru Energie
„Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în republica noastră, pentru că sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România”, explică Guvernul R. Moldova, după ce energia electrică a fost deconectată astăzi, aproape de ora 14.30, pe tot teritoriul republicii.
Potrivit sursei citate, această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină: „Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult”.
Totodată, Executivul subliniază că astfel de situații vor fi evitate pe viitor, după ce în anul curent a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre R. Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, care urmează a fi dată în exploatare în doi ani.
În această seară, vicepremierul Andrei Spînu a vorbit, la telefon, cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, ci Virgil Popescu, ministrul Energiei din România, și cu Gherman Galushenko, ministrul Energiei din Ucraina.
„Am discutat despre deconectările masive de energie electrică din republica noastră și Ucraina. Condamnăm atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Rusia trebuie să oprească acest război nedrept și ilegal”, a menționat Spînu.
IGIENĂ // Blocurile sanitare din peste 160 de școli din R. Moldova, renovate până în 2026
Condamnatul Ilan Șor, UNEALTA Moscovei în evitarea sancțiunilor economice impuse de SUA. Acesta a fost plasat în conducerea unei BĂNCI
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului