De ce aplică instanțele din R. Moldova amenzi, dacă abia de sunt recuperate?
Executări silite // Păcatul pe care l-au săvârșit de voie sau de nevoie îi poate lăsa în stradă, cu datorii de sute sau chiar milioane de lei. Majoritatea condamnaților din R. Moldova nu mai plătesc victimelor despăgubirile dictate de judecătorii
Condamnați la câțiva ani de închisoare și obligați să achite sume de mii sau chiar sute de mii de lei. Închisoarea e garantată, dar de unde să ia banii să-i achite victimei, dacă buzunarul le este întors pe dos și avere nu au? Privite astfel, sentințele par prea dure pentru un condamnat sărac, dar cu păcate. Totuși, cea care rămâne, de cele mai dese ori, cu ochii în soare și cu speranța că odată și odată va fi despăgubită este victima.
Șase ani de când bate pragurile instanțelor
Sunt șase ani de când viața Sofiei Ș. dintr-un sat din raionul Strășeni a pus punct și a luat-o de la capăt. Acum șase ani, feciorul acesteia a fost omorât într-un accident rutier. Surprinzător pentru părinți, șoferul mașinii a scăpat de închisoare, însă a fost obligat să achite părinților tânărului un prejudiciu moral de 150 de mii de lei. Până la acea decizie a instanței, l-au mai putut vedea pe cel care le-a transformat viața în infern, ulterior i-au pierdut urma. Mai mult, nici executorii judecătorești, în a căror gestiune a fost acest dosar, nu prea și-au dat interesul ca bărbatul să plătească despăgubirile. „De fiecare dacă când mă adresam la precedenții executori judecătorești, mi se spunea că documentul se execută și se întreprind acțiuni corespunzătoare în acest sens, dar când solicităm probe…”, oftează femeia.
Între timp, cel care i-a ucis singurul fecior s-a eschivat să dea ochii cu oamenii legii și a izbutit să înstrăineze bunurile pe care le avea înscrise pe numele lui. „Până la urmă, noi am reușit să dăm de urmele acestui bărbat, dar deja era prea târziu, trecuseră aproape cinci ani de când a fost emis titlul executoriu. Între timp, acesta a reușit să-și înstrăineze bunurile pe care le avea. Acum trebuie să depunem eforturi mult mai mari pentru a identifica modalitățile prin care să aducem la îndeplinire hotărârea pentru ca femeii să i se plătească acești bani”, ne-a spus executorul judecătoresc Roman Talmaci, care a preluat acest caz în primăvara acestui an.
L-a costat mult
Demolarea unei părți a casei de locuit și achitarea cheltuielilor pentru costurile demolării este ceea ce îl așteaptă pe un gospodar din municipiul Chișinău, colonel în rezervă al Ministerului Afacerilor Interne. De ce? Pentru că imobilul său a fost construit pe o parte din curtea vecinilor. Supărați că bărbatul, deși era atenționat și obligat prin hotărâri de judecată să oprească construcția, își ridica nestingherit casa, vecinii s-au plâns în instanța de judecată. După ani buni de confruntări, bărbatul a fost obligat să-și distrugă partea de casă cu trei etaje, ridicată pe moșia vecinului. Scandalul nu a întârziat să apară când executorul judecătoresc a venit să îndeplinească decizia instanței. „Nimeni nu este mai presus decât legea și acești oameni anume asta trebuie să înțeleagă. Problema comună pentru executarea demolărilor este necesitatea avansării cheltuielilor pentru efectuarea acesteia de către partea interesată, care nu întotdeauna are posibilitatea financiară să o facă. Important e că CEDO a apreciat că, în aceste cazuri, dacă creditorul nu dispune de bani, e de datoria statului să asigure executarea. Dar am găsit soluția pentru acest caz - debitorul va plăti în avans cheltuielile necesare pentru demolare, ca garanție în cazul când nu va efectua de sine stătător demolarea”, susține același executor judecătoresc.
Doar jumătate din decizii sunt executate
Potrivit statisticilor executorilor judecătorești, doar jumătate dintre documentele executorii sunt executate, restul rămân în imposibilitatea de a fi îndeplinite, deocamdată. Pe moment, în lucru sunt peste o sută de mii de documente. „Nu se execută din motive obiective - pentru că nu avem ce lua de la debitor. Nu are casă, nu are bunuri imobile, mobile și nici cotă-parte în vreo firmă. În asemenea cazuri, despăgubirea rămâne doar pe hârtie și nu se știe dacă victima va mai fi despăgubită vreodată. În cazul în care persoana a fost condamnată la închisoare și are de plătit și daune morale, aceasta poate să fie angajată în penitenciar în câmpul muncii și atunci până la 70 la sută din salariu i se va reține pentru stingerea datoriei”, ne-a mai spus președintele Uniunii Executorilor Judecătorești, Roman Talmaci.
Numărul documentelor executorii, în creștere
Din totalul documentelor executorii, în medie circa 60 la sută țin de încasări în beneficiul statului. Este vorba de taxe de stat, amenzi etc. În anul 2013, au fost primite 96 de mii de documente executorii, mai mult cu o mie față de anul 2012 și cu zece mii față de anul 2011.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi