De ce apare și cum scăpăm de SUGHIȚ


Incomod și neplăcut, sughiţul este o contracţie bruscă, involuntară şi spasmodică a mușchilor inspiratorii, în special a diafragmei, care oprește fluxul de aer și produce un sunet caracteristic.
Chiar dacă mulți știu că trebuie să bea apă pentru a opri sughițul, medicii spun că lichidul nu are niciun efect în acest caz.
Printre factorii care provoacă sughiţul sunt alimentele mai dure, care lezează esofagul, pastilele nemestecate suficient, mâncatul din poziţie uşor aplecată, frigul, alimentele acre, stresul, dar şi boli cum sunt cancerul esofagian, pulmonar, bronşic, notează doctorulzilei.ro. Un motiv pentru sughiț poate fi și alcoolul, frica sau un tic nervos.
Tratamentul sughiţului se face în funcţie de simptomele și particularităţile cazului. Ca remediu temporar împotriva sughiţului se recomandă respiraţii profunde, repetate, folosirea unei bomboane sau a oţetului, tracţiunea limbii. Sughiţul cedează adesea în somn sau în timpul sărutului.
Ca măsuri medicale se poate folosi lavajul gastric, stimularea centrilor respiratori, acupunctura. Mijloacele recomandate de tratament se adresează în special nervilor frenici şi vagi, apoi sistemului nervos.









































































