12:58:09 07.02.2025
Stiri

De ce ajută Chișinăul și UE transnistrenii, dându-le gaze gratuite, în timp ce locuitorii de pe malul drept achită tarife majorate? Recean: „Noi nu ajutăm regimul, noi ajutăm cetățenii R. Moldova pe care Kremlinul îi ține captivi”

Actualitate 07.02.2025 10:00 Vizualizări428 Autor: Ziarul National
De ce ajută Chișinăul și UE transnistrenii, dându-le gaze gratuite, în timp ce locuitorii de pe malul drept achită tarife majorate? Recean: „Noi nu ajutăm regimul, noi ajutăm cetățenii R. Moldova pe care Kremlinul îi ține captivi”

Premierul Dorin Recean susține că înțelege „sentimentul de inechitate” pe care îl resimt locuitorii de pe malul drept al Nistrului, care plătesc tarife majorate la gaze și energie electrică, în timp ce Chișinăul și Uniunea Europeană oferă locuitorilor din regiunea transnistreană gaze gratuite.

În cadrul unui live pe rețelele de socializare, în cadrul căruia a răspuns, joi-seară, la întrebările cetățenilor, Dorin Recean a ținut să sublinieze că autoritățile constituționale nu ajută regimul separatist de la Tiraspol, ci pe cetățenii R. Moldova.

„Înțeleg că cetățenii de pe malul drept se simt oarecum nedreptățiți: cum așa, ei (locuitorii din regiunea transnistreană – n.r.) nu plătesc mai nimic, iar noi plătim corect, la timp, avem de plătit facturi mai mari. Avem două motive principale din care procedăm în acest fel. Primul este omenesc, creștinesc, pentru că acolo sunt familii cu copii, bătrâni, care, în toată această perioadă, în ianuarie, au înghețat. S-au aflat prin întuneric, au trăit fără apă și cred că este de datoria noastră omenească și creștinească să ajutăm acești cetățeni. Noi nu ajutăm regimul, noi ajutăm cetățenii R. Moldova cărora Kremlinul le-a întrerupt furnizarea de gaze naturale și, în felul acesta, a demonstrat că îi ține acolo captivi și, chiar dacă a avut posibilitatea să îi asigure cu energie, nu a făcut-o intenționat. Este datoria noastră omenească să ajutăm”, a declarat șeful Guvernului.

În cadrul aceleiași intervenții, Recean a arătat că, după 10 februarie, când vor fi epuizate cele 20 de milioane de euro acordate de UE pentru procurarea de gaze naturale și livrarea gratuită în stânga Nistrului, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol trebuie să îndeplinească mai multe condiții, dacă vor să beneficieze de cel de-al doilea grant, în sumă de 60 de milioane de euro, anunțat de UE pentru a ajuta regiunea să depășească criza energetică provocată de Rusia.

„Prima condiție și cea mai importantă se referă la drepturile și libertățile fundamentale care nu sunt respectate în regiune. La fel, este important să menționăm că un alt lucru care trebuie să-l facă pentru ca să beneficieze de ajutor este să ajusteze și să înceapă să perceapă tarife pentru energia care urmează să le fie livrată. În mod special, consumatorii industriali și companiile care exportă pe piețele europene trebuie să înceapă să plătească prețul de piață la energie. Dacă nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci vor trebui să își caute singuri o soluție”, a punctat prim-ministrul.

În cazul în care regimul separatist de la Tiraspol va găsi de sine stătător o modalitate de a aduce gaze în regiune, autoritățile R. Moldova vor monitoriza tranzacțiile pentru a se asigura că acestea corespund legislației Republicii Moldova și celei internaționale.

„În această situație, cei 60 de milioane de euro, pe care Uniunea Europeană i-a oferit condiționat, nu vor putea fi utilizați de către cei din stânga Nistrului”, a precizat Recean.

Amintim că UE a oferit R. Moldova sprijin de urgență în sumă de 64 de milioane de euro pentru a combate efectele crizei energetice provocate de Federația Rusă. Suma de 34 de milioane de euro a fost oferită Chișinăului în calitate de suport bugetar, 20 de milioane de euro - pentru a procura gaze naturale și a le livra gratuit în Transnistria, iar alte 10 milioane - pentru procurarea de energie electrică pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului, până la 10 februarie.

Totodată, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat în această săptămână la Chișinău încă 250 de milioane de euro ajutor pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului, dintre care 151 de milioane pentru plata compensațiilor la energia electrică pentru toate familiile, precum și alte 60 de milioane de euro pentru a ajuta populația din regiunea transnistreană.

Menționăm că „Gazprom” a lăsat în frig și beznă locuitorii din Transnistria, după ce a refuzat să livreze gaze în regiune pe rute alternative, de la 1 ianuarie curent. În timp ce transnistrenii au înghețat în case, criza energetică a dus la majorarea tarifelor la gaze și la energia electrică pe malul drept al Nistrului.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat Federația Rusă că, prin decizia de a sista livrarea de gaze, în pofida unui contract aflat în vigoare dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”, urmărește destabilizarea situației din R. Moldova înaintea alegerilor parlamentare, pentru a instala la guvernare forțe loiale Moscovei și a împiedica parcursul european al statului nostru.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md