11:47:37 22.09.2024
Stiri

De ce a participat la Platforma Crimeea și nu la Consiliul CSI, este Rusia „prietenul” R. Moldova și Chișinăul mai vrea calitatea de observator la UEE, promovată de Dodon: Cum a răspuns președinta Maia Sandu la întrebările „Kommersant”

Actualitate 02.11.2021 10:05 Vizualizări2503 Autor: Ziarul National
De ce a participat la Platforma Crimeea și nu la Consiliul CSI, este Rusia „prietenul” R. Moldova și Chișinăul mai vrea calitatea de observator la UEE, promovată de Dodon: Cum a răspuns președinta Maia Sandu la întrebările „Kommersant” Andrei Mardari/ Kommersant


Președinta Maia Sandu a oferit, luni, primul interviu după semnarea cu „Gazprom” a contractului de livrare a gazelor naturale către R. Moldova și a ales să răspundă la întrebările ziarului „Kommersant” de la Moscova, publicație apropiată Kremlinului.

Cel care a formulat întrebările este corespondentul special al „Kommersant”, Vladimir Soloviov, fondatorul portalului „Newsmaker” de la Chișinău. Soloviov a fost interzis în Georgia acum mai bine de doi ani, unde voia să ajungă în toiul unor proteste antiguvernamentale, prezentându-se în calitate de corespondent la aceeași publicație rusească. Președinta Georgiei, Salome Zourabishvili, a numit atunci Rusia „inamic și ocupant”, acuzând-o că încearcă să scindeze țara și să provoace confruntări interne, iar jurnalistul tocmai fusese lăudat de liderul rus Vladimir Putin.

Vladimir Soloviov a vrut să afle de la președinta Maia Sandu dacă e mulțumită de negocierile și decizia luată la Sankt Petersburg, unde vicepremierul Andrei Spînu a semnat un contract de livrare a gazelor în următorii cinci ani cu șeful de la „Gazprom”, Alexei Miller, de ce a participat șefa statului la Platforma Crimeea, dar a refuzat să participe la Consiliul „simbolic” al șefilor de state CSI alături de Vladimir Putin etc.

O întrebare la care a insistat „nervos”, după cum remarcă internauții, este dacă R. Moldova își mai dorește statutul de observator al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE): „Da sau nu?”.

CITIȚI și Andrei Spînu nu regretă niciun punct din CONTRACTUL cu „Gazprom”: „Sunt cu inima împăcată. Avem timp să ne ocupăm de DEZVOLTAREA sectorului energetic, care a fost IGNORAT de guvernele precedente"

Citiți mai jos un fragment din interviul publicat luni de către „Kommersant”:

Vladimir Soloviov: În august ați fost la Kiev pentru a participa la summitul „Platforma Crimeea”. Cu toate acestea, în octombrie a avut loc summitul online al CSI și un summit online al Uniunii Economice Eurasiatice. Nu ați participat la niciunul dintre ele. Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la summitul CSI, în timp ce partea moldoveneasca nu a participat deloc la summitul Uniunii Economice Euroasiatice – a existat o notă din partea moldovenească în care se arăta că nu veți participa. De ce participați la „Platforma Crimeea”, dar la celelalte nu?

Maiei Sandu: Prezența mea la „Platforma Crimeea” este o confirmare suplimentară a angajamentului Republicii Moldova fața de principiul integrității teritoriale, independenței statului Ucraina. Poziția noastră aici nu s-a schimbat - respectăm integritatea teritorială a Ucrainei și acest lucru este reciproc.

Pe de altă parte, CSI este un forum foarte important pentru noi. Este important să ne amintim ce a spus doamna prim-ministru, atunci când a participat la acest dialog. Ea a spus că un dialog pragmatic în acest format este important pentru noi, că avem o politică externă deschisă și că suntem foarte interesați de această platformă, deoarece ne ofera posibilitatea de a promova relațiile noastre economice și comerciale cu țările CSI.

De ce a participat? Pentru că Guvernul are cele mai mari prerogative în relațiile comerciale și economice. Guvernul are mai multe prerogative decât mine în această privință.

Există pragmatism și există simbolism. Acest eveniment a fost numit „Consiliul șefilor de stat din CSI”, la care au participat Vladimir Putin, precum și președinți din alte țăari. Deci, în principiu, ați fi putut participa acolo, dar nu ați făcut-o.

S-a decis ca doamna prim-ministru să participe. Ea are mai multă autoritate decât mine în domeniul economic și comercial. De aceea s-a decis ca ea să participe.

Haideți să ne clarificăm în ceea ce privește Uniunea Economică Eurasiatică. Ați refuzat să participați la reuniunea șefilor de stat din cadrul UEE, dar R. Moldova este acolo observator. Sau nu este? Nu pot să înțeleg. Toți consideră că R. Moldova este observator, dar ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că nu au fost parcurse toate procedurile. Ce nu a fost parcurs? De ce?

Nu a fost aprobată nicio procedură…

Care?

A fost o decizie a fostului președinte (Igor Dodon – n.r.). A semnat ceva acolo și nu s-a mai întâmplat nimic. Există proceduri interne ale Republicii Moldova care nu au avut loc.

Ce fel de proceduri?

Nu pot să vă spun exact, puteți verifica după legile Republicii Moldova, dar ceea ce știu este că nu s-a întâmplat nimic mai mult decât un document semnat de fostul prețedinte. Și nu credem că acest proces a fost finalizat.

Este R. Moldova observator în UEE, un pic de observator sau nu este deloc un observator?

În cazul în care procesul nu este finalizat, nu.

Va fi finalizat? Ce trebuie să se întâmple pentru acest lucru?

Nu luăm în considerare acest aspect.

Faptul că procedurile nu au fost finalizate a constituit motivul pentru care nu ati participat la aceasta reuniune a UEE? Totuși, credeți că R. Moldova trebuie să fie observator în UEE: da sau nu?

Vă puteți adresa Ministerului Afacerilor Externe al republicii noastre pentru a afla care este procedura.

(...)

CITIȚI și Dodon LAUDĂ guvernarea PAS pentru semnarea noului CONTRACT cu „Gazprom”, dar susține că s-au făcut CEDĂRI prin recunoașterea datoriei de 700 de milioane de dolari și SUSPENDAREA Pachetului energetic III pe cinci ani

Când v-ați ocupat de criza gazelor, ați spus că sperați că R. Moldova va putea trece peste aceasta pentru că republica are mulți prieteni. Rusia se numără printre acești prieteni?

Prietenii sunt atunci când există respect reciproc. Astăzi văd acest respect reciproc și sper că așa va fi și mai departe. În această criză au fost foarte multe acuzații: că poporul moldovenesc e așa, că poporul rus e altfel. Nu ajută. Așa că am rezolvat criza, dar sedimentul a rămas. Vreau ca rușii care locuiesc în Rusia să înțeleagă că suntem un popor prietenos. Îmi doresc ca moldovenii care trăiesc în Rusia să nu sufere din cauza asta sau rușii care locuiesc în Republica Moldova să nu sufere din cauza afirmațiilor care pur și simplu ne ceartă popoarele. Este foarte important pentru noi să creăm o societate consolidată aici în R. Moldova. Mi-aș dori să fim mai atenți când discutăm lucruri sensibile, pentru a nu dăuna procesului de consolidare a societății și pentru a nu ne ceartă poporul R. Moldova cu poporul Rusiei.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 291 Marin Tauber și Dodona

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md