Ministrul Buliga a lăcrimat astăzi: „A fost o lecție de viață”
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a avut parte astăzi de momente emoționante. Aflată în vizită la Liceul „Pro Succes” din capitală, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, ministrul a discutat cu elevii cu dizabilități fizice sau psihice. Reacțiile copiilor au impresionat-o până la lacrimi.
Aceștia au recitat poezii despre respectul de sine și cel reciproc, dragoste, înțelegere și dăruire. Adesea, persoanele cu nevoi speciale sunt discriminate și marginalizate, iar prin scenetă elevii au vrut să atragă atenția asupra acestui fapt. Și copiii normali, dar și cei cu dizabilități, au cântat împreună o colindă.
„Am primit astăzi o lecție de viață, de respect, de atitudine. O lecție pe care nu o s-o uit niciodată. Am avut parte de un moment deosebit. Educația incluzivă nu trebuie să fie doar în ziua de 3 decembrie. Voi, copiii, sunteți extraordinari. Ce am văzut eu astăzi este că lucrurile frumoase se fac atunci când este înțelegere și dragoste. Eu nu sunt omul care să fac promisiuni, dar vreau să vă devin o bună prietenă” a spus, printre lacrimi, Valentina Buliga.
Giulnara este elevă în clasa a IX-a. Învață la „Pro Succes” de câțiva ani. „Eu eram singură înainte. Acum am un colectiv care mă ajută mereu. Școala este pentru mine un loc unde poți să devii om, este ca a doua casă”, spune fata, care se deplasează cu ajutorul căruciorului. Un alt băiat, care are și el o dizabilitate, a fost surprins să o vadă pe Buliga în fața băncii sale. „Dar eu v-am văzut pe dvs. la televizorul meu!”, a exclamat fericit băiatul. „Eu când învățam la Ialoveni, eram așa mulți copii acolo și nu avea cine să mă ajute. Dar aici toți mă ajută! Cel mai bun prieten al meu este Vladimir”, arată încântat copilul spre un alt coleg.
Părinții care au copii cu dizabilități spun că o instituție unde se practică incluziunea educațională este un loc mai mult decât prielnic pentru ei. „Aceasta este o școală model și o resursă puternică, care trebuie valorificată prin cât mai multă popularizare și încurajare. Pedagogii trebuie încurajați să își facă meseria”, crede Lucia Gavriliță, care este mamă a doi copii și director al Centrului „Speranța”.
„Un profesor bun poate fi bun în orice școală. Școala trebuie creată în așa fel, încât fiecare elev să se regăsească, să fie o școală pentru fiecare și pentru toți. Fiecare trebuie să-și manifeste dăruirea și dragostea. Noi trebuie să le dăm acestor copii bucuria de a trăi”, afirmă Nadia Cristea, directoarea liceului.
La Liceul „Pro Succes” învață 315 elevi. Dintre aceștia, 38 sunt copii cu nevoi speciale. Biroul Național de Statistică arată că în Republica Moldova sunt peste 183 000 de persoane cu dizabilități, iar 14 mii dintre acestea sunt copii.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni