16:10:26 22.11.2024
Stiri

De ce 2017 va fi un an cu cel puţin la fel de multe ATACURI TERORISTE ca 2016

Știri 05.01.2017 14:03 Vizualizări1638 Autor: Ziarul National


De ce 2017 va fi un an cu cel puţin la fel de multe ATACURI TERORISTE ca 2016 Sursa: ziare.com

Un raport recent al Action on Armed Violence (AOAV) arată că anul care tocmai s-a încheiat a fost unul extrem de sângeros. Acesta vine să certifice ceea ce am văzut cu ochii noştri în întreaga lume. Din păcate, însă, predicţiile pentru 2017 nu arată deloc bine; va avea cel puţin la fel de multe atacuri teroriste.

Conform Action on Armed Violence, între ianuarie şi noiembrie 2016, nu mai puţin de 236 de kamikaze şi-au detonat încărcătura de explozibil. Aceste atentate sinucigaşe au dus la moartea şi rănirea a 11.621 de oameni. Faţă de 2015, e vorba de o creştere cu 19% a numărului de atacuri sinucigaşe şi cu 78% a numărului victimelor, arată The Guardian.

Atacurile sinucigaşe nu mai sunt ceva excepţional

Dacă în trecut atacurile sinucigaşe erau folosite doar în mod excepţional, acum se poate spune că sunt la ordinea zilei. În 2016, acestea au avut loc în 21 de ţări.

Analiştii The Guardian sunt de părere că anul care tocmai a început are puţine şanse să fie un moment de respiro. Dimpotrivă, predicţiile arată sumbru: vor avea loc şi mai multe atacuri sinucigaşe. Iar dacă acestea nu vor fi mai multe, vor fi cu siguranţă mai „ţintite”, aşa cum se întâmplă de câţiva ani.

Conform statisticilor AOAV realizate anual, numărul atacurilor sinucigaşe nu e foarte diferit de la un an la altul. Anul cu cele mai multe astfel de atentate a fost 2013, când au avut loc 270. Anul cu cele mai puţine a fost 2011, cu 205 atacuri cu autori kamikaze.

Însă atentatele din ultima vreme au fost plănuite mult mai atent, iar numărul victimelor a fost mai mare. Statisticile arată că, de la începutul anului 2016 şi până la finele lui noiembrie, numărul mediu de victime din rândul civililor a fost de 38 pentru fiecare atac. În 2014, media era de 24.

Statul Islamic ripostează pentru că pierde teren

O dovadă în plus că numărul atacurilor de acest tip va creşte, arată The Guardian, e aceea că Statul Islamic pierde teritorii importante. Astfel de atacuri au avut deja loc din Paris până în Jakarta şi sunt rezultatul deciziilor tactice ale liderilor Statului Islamic.

Când Statul Islamic este „înghesuit într-un colţ”, pierzând teren, recurge adesea la astfel de atacuri înfăptuite de fanatici, punctează publicaţia britanică.

Puncte „fierbinţi”

Anul trecut, numărul atacurilor puse la cale de Statul Islamic în Siria a crescut considerabil. La fel şi cel al victimelor, care au fost cu 630% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2015. Mai mult, Statul Islamic a ţintit în ultima vreme mai mult civilii decât pe cei care luptau pe acest front.

În ciuda armistiţiului semnat la finele anului trecut, e foarte probabil ca oamenii care sprijină regimul lui Assad să continue să fie ţinte ale atacurilor în 2017.

Viitorul arată la fel de sumbru şi în Irak. Până în noiembrie 2016, atacurile sinucigaşe făcuseră cu 118% mai multe victime în rândul civililor decât cele din 2015. Irakul e încă „acasă” pentru Statul Islamic şi e ţara în care gruparea a comis cele mai sângeroase atacuri.

Un atentat din iulie 2015, de la Khan Bani Saad, a lăsat în urmă 260 de morţi şi răniţi. Un altul, din iulie 2016, la Bagdad, a făcut 566 de victime.

Sosirea Statului Islamic în Afganistan va însemna, conform sursei, şi mai multe atacuri sinucigaşe în centrele urbane. În parte, aceste atacuri sunt motivate de rivalitatea cu talibanii. Deja şi aici s-a observat o înmulţire a atentatelor, tendinţă care, probabil, se va păstra.

În Turcia, atacurile sunt puse la cale atât de Statul Islamic, cât şi de separatiştii kurzi, cu care Ankara duce o luptă pe frontul din Siria. Statisticile AOAV arată că numărul victimelor atentatelor a crescut, în Turcia, cu 15% în 2016 (fără a fi pus la socoteală şi atacul din clubul Reina, revendicat de asemenea de Statul Islamic), faţă de perioada similară a anului trecut. Din nou, cel mai probabil tendinţa se va păstra şi în 2017.

În ceea ce priveşte Pakistanul, viitorul este nesigur. În ciuda succesului repurtat în lupta cu grupările teroriste în ultimii ani, şi aici numărul victimelor din rândul civililor a crescut în 2016 cu 114%, comparativ cu 2015. Pe măsură ce teroriştii vor pierde teren, aceştia vor riposta cu atacuri sinucigaşe; mai multe şi cu victime numeroase.

Nu în ultimul rând, există ameninţarea atacurilor de tip kamikaze din vestul Europei, ameninţare recunoscută şi de Europol. Agenţia estimează că zeci de jihadişti aflaţi sub ordinul Statului Islamic se află deja în Europa şi aşteaptă un semnal din partea grupării teroriste. Acestei ameninţări i se adaugă cea reprezentată de „lupii singuratici”, care nu au contact direct cu gruparea teroristă.

Dintre ţările europene, Statul Islamic ar putea ataca mai ales Germania.

În ciuda acestor predicţii, este „frustrant de multă lipsă de concentrare, energie constructivă folosită pentru a combate astfel de atacuri, tot mai multe”, mai afirmă sursa.

Sursa: ziare.com

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md