03:52:55 29.09.2024
Stiri

De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit

Actualitate 26.06.2024 07:07 Vizualizări7167 Autor: ZiarulNational
De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Greşeala pe care multe gospodine o comit


De câte ori e bine să faci curăţenie în casă pe săptămână. Curățenia poate fi o sarcină enervantă, dar nu poate fi neglijată, deoarece este esențială pentru a menține ordinea și igiena în casă. Cât de frecvent ar trebui să facem curățenie?

Un studiu la care au participat 2000 de adulți arată că oamenii își fac curățenie generală în casă de 5 ori pe lună, adică în medie o dată pe săptămână, conform informațiilor furnizate de dcmedical. În plus, aceștia amână procesul cu trei zile până se apucă de treabă. Totuși, ei sunt de părere că ar trebui să facă curățenie de nouă ori pe lună.

Ei bine, specialiștii dezvăluie că amânarea curățeniei poate avea consecințe nedorite. La ce riscuri de sănătate de expunem?

Dacă nu integrăm curățenia regulată în rutina noastră, ne putem confrunta cu acumularea de praf, alergeni și bacterii. Aceștia pot duce mai târziu la probleme respiratorii sau alte complicații.

Chiar și cu o curățenie săpămânală, praful se acumulează rapid pe suprafețe. Într-o casă medie se poate strânge o cantitate echivalentă cu 1,6 kilograme pe lună. Asta înseamnă aproape 20 de kilograme pe an, potrivit sursei citate.

Praful este o combinație de particule microscopice care pot să provină din păr, piele, blana animalelor, nisip, polen alergeni și poluanți din aer.

Acarienii din praful casnic și excrementele lor pot provoca reacții alergice persistente și pot agrava simptomele persoanelor cu astm, bronșită și alte afecțiuni respiratorii.

Este important să se ia măsuri pentru a reduce nivelul de acarieni din casă, cum ar fi spălarea regulată a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate, aspirarea și curățarea frecventă a suprafețelor și a covorului, menținerea nivelului de umiditate la un nivel scăzut.

Experții recomandă chiar și utilizarea huselor anti-alergice pentru așternuturi, saltele și perne.

„Oamenii poate nu știu că o cantitate semnificativă de expunere la alergenii acarienilor din praful casei se întâmplă de fapt în pat atunci când dormi. Așadar, luarea de măsuri de precauție în dormitor prin utilizarea huselor prietenoase pentru alergii pe așternuturi, inclusiv pe toate pernele, este un prim pas”, a explicat Amena Warner, de la Allergy UK, după cum relatează cei de la dcmedical.ro.

Pe lângă probleme respiratorii, praful acumulat poate afecta sănătatea cardiovasculară și sistemul nervos central. De asemenea, poate irita pielea, ducând la eczemă sau dermatită de contact.

E posibil să faci curăţenie în casă în doar o oră cu condiţia să nu faci absolut nicio pauză. Nu pauză de răsfoit revistele aruncate prin locuinţă, nici de scrollat pe Facebook sau Instagram. Vei avea tot timpul să faci aceste lucruri după ce pleacă musafirii. Pentru moment, canalizează-ţi întreaga energie şi concentrare pe a face curat.

Recomandările din rândurile următoare sunt făcute de o persoană care, în timpul facultăţii, pentru suplimentarea veniturilor, a lucrat mai multe veri la rând ca menajeră.

Trucuri pentru curăţenie în casă în doar o oră

Primul truc şi cel mai important: începe întotdeauna de sus în jos. În acest fel, murdăria și praful vor cădea în mod natural pe suprafețele inferioare, pe care le vei curăţa la sfârşit.

Indiferent de încăpere, începe cu corpurile de iluminat prinse de tavan, continuă cu tablourile, dacă există, cu rafturile suspendate, cu biblioteca şi restul pieselor de mobilier. Abia la sfârşit vei da cu aspiratorul sau vei şterge cu mopul, potrivit www.comment-economiser.fr

  • 6 minute pentru dormitor

Înlocuieşte lenjeria de pat.

Pune într-un coş sau într-o cutie de plastic obiectele lăsate alandala prin cameră. Coşul sau cutia nu le vei ţine la vedere, ci dosite printr-un dulap sau printr-o debara, urmând să te ocupi de aranjatul lor după plecarea musafirilor.

Șterge paful de pe mobilă cu o cârpă din microfibră și spray anti-praf.

  • 7 minute pentru baie

Dacă ai mai multe băi în locuinţă, este mai eficient să le cureți simultan. Mai întâi, debarasează suprafețele plane din fiecare baie. Pune într-un coş periuţele de dinţi, pasta de dinţi, gelurile de curăţare, cremele şi restul produselor cosmetice pe care obişnuieşti să le ţii pe etajerele din baie.

Apoi, pulverizează aceste suprafețe, plus dușurile/căzile cu un detergent special care dizolvă murdăria şi petele de calcar. Lasă detergentul să acționeze în timp ce cureţi toaleta.

Ulterior, întoarce-te în fiecare baie pentru a şterge suprafeţele. Apoi, clăteşte dușurile/căzile și curăță oglinzile. – Pentru a economisi timp, curăță podelele băilor în același timp cu podeaua bucătăriei. Cu alte cuvinte, amână ştergerea gresiei din băi până termini curăţenia în bucătărie.

  • 7 minute pentru living

Începe prin a şterge praful de pe ventilatorul din tavan sau de pe storuri dacă, bineînţeles, ai aşa ceva.

Apoi, fă un tur al camerei şi strânge într-un coş obiectele de decor de pe rafturi. După ce rafturile rămân goale, le vei şterge de praf.

Continuă cu aspirarea canapelelor, fotoliilor şi a celorlalte obiecte de mobilier îmbrăcate cu material textil.

În ultima etapă, aspiră în tot livingul şi în restul zonelor din casă acoperite cu mochetă și covoare.

  • 12 minute pentru bucătărie

Pune toate vasele murdare în mașina de spălat vase și umple chiuveta cu apă fierbinte și detergent. Dacă și grătarele aragazului necesită curățare, înmoaie-le în apă fierbinte cu detergent.

Strânge într-un coş obiectele dezordonate de pe blaturile de lucru.

Scufundă un burete în chiuvetă și stoarce-l bine, apoi șterge corpurile suspendate, blaturile și orice altă suprafață de lucru. În timp ce cureţi, clăteşte din când în când buretele în chiuvetă.

Şterge aparatele de uz casnic, aragazul, cuptorul cu microunde, cu un burete pentru a îndepărta urmele de degete, dar şi eventuala murdărie. Curăță grătarele aragazului în chiuvetă și aşază-le la loc pe aragaz.

Ca o ultimă etapă, curăță podeaua bucătăriei cu mopul şi, desigur, extinde curăţatul şi în baie, hol, precum și în restul încăperilor în care podeaua este acoperită cu gresie sau linoleum.

Citeste si Cum să faci chiuveta să arate ca nouă cu numai trei lei. Produsul care îți va ușura munca atunci când vine vorba de curățenie

  • 15 minute pentru toate podelele din casă

Începe aspiratul camerei din spatele acesteia, venind către ieşire. Stai tot timpul poziţionată cu spatele către ieşire. În acest fel, eviţi să treci cu aspiratorul de două ori prin acelaşi loc.

Aspiră parchetul folosind peria special dedicată a aspiratorului. De mare ajutor, pentru curăţarea parchetului, sunt aspiratoarele cu aburi. Acestea curăţă mai repede şi mai eficient podelele din lemn decât aspiratorul clasic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md