16:58:29 22.11.2024
Stiri

De astăzi creşte SALARIUL MINIM şi dispar taxe, inclusiv pentru eliberarea PAȘAPOARTELOR

Știri 01.02.2017 08:31 Vizualizări2955 Autor: Ziarul National


De astăzi creşte SALARIUL MINIM şi dispar taxe, inclusiv pentru eliberarea PAȘAPOARTELOR Sursa: ziare.com

Începând de miercuri, 1 februarie, salariul minim pe economie va creşte până la 1.450 de lei, în timp ce 22 de taxe vor fi eliminate. Odată cu majorarea salariului minim cresc însă, automat, amenzile de circulaţie.

Salariul minim brut pe ţară creşte de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, de această majorare urmând să beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajaţi, dintre care peste 30.000 lucrează în sectorul bugetar. Salariul primit „în mână” după această majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei pe oră, potrivit hotărârii aprobate de Guvern la începutul anului.

Creşterea de la 1.250 de lei, cât a fost salariul minim brut pe economie din mai 2016, la 1.450 de lei reprezintă o majorare de 16%.

Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei, faţă de 925 de lei, cât a fost din mai 2016, când salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei.

Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.

În cazul în care programul normal de muncă este mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea acestuia la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

În şapte ani, salariul minim pe economie a ajuns de la 600 de lei la 1.450 de lei, dar România rămâne în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, depăşind Bulgaria, dar fiind sub cel din fostele state comuniste.

Dispar 22 de taxe

Tot de miercuri, 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv pentru cazier, pentru examinare în vederea obţinerii permisului de conducere ori pentru schimbarea numelui, vor fi eliminate.

Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmând a fi eliberat gratuit solicitanţilor, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.

Ministerul Afacerilor Interne mai arată că vor fi eliminate opt taxe care erau necesare pentru eliberarea unor documente la ghişeele Direcţiei Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor:
• Taxa pentru examinare în vederea obţinerii permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E - 6 lei;

• Taxa examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV - 28 lei;

• Taxa pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum şi a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule, cu excepţia celor pentru categoriile B, B1, B+E - 84 lei;

• Taxa înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masă totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv - 60 lei;

• Taxa înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg - 145 lei;

• Taxa de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar - 9 lei;

• Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor - 414 lei;

• Înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare - 5 lei.

Pe lângă acestea, vor fi eliminate alte trei taxe: pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum şi înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Totodată, de la 1 februarie din costul paşaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei, şi tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, 100 lei.

Potrivit noilor reglementări, taxele pe care le vor achita cetăţenii pentru eliberarea paşapoartelor, în cazul cererilor depuse în ţară, vor fi următoarele:
• Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) - 258 lei;

• Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) - 234 lei;

• Paşaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) - 96 lei.

Tot de la 1 februarie, va fi eliminată şi taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple şi pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la: exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate; istoric de paşapoarte; perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate.

Alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile vor fi eliminate:
• Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei; eliberarea cărţii de identitate provizorii - 5 lei;

• Taxa pentru schimbarea numelui - 15 lei;

• Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului - 22 lei,

• Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României - 35 lei.

Tot de la 1 februarie, cresc însă amenzile auto, aşa cum era de aşteptat odată cu majorarea cu 200 de lei a salariului minim.

Sursa: ziare.com

Stiri relevante
16.05.2015 20:19 3350 AMENZI de mii de lei pentru pescari
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md