DATE // Câte transplanturi de organe au fost efectuate până acum în R. Moldova: Rudele a zeci de persoane aflate în moarte cerebrală au fost de-acord să le fie prelevate organele pentru a salva alte vieți
Recent, în R. Moldova a fost efectuat cel de-al 100-lea transplant de organe din momentul creării Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2011.
Toate transplanturile de organe sunt efectuate la Spitalul Clinic Republican și e vorba de transplaturi de rinichi și ficat.
Cel de-al 100-lea beneficiar de transplant de organe este Gheorghe Tomai, în vârstă de 60 de ani, care a fost dependent de aparatul de dializă timp de un an. Medicii i-au transplantat un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală.
Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, Igor Codreanu, donatorul a fost un bărbat de 62 de ani, care a decedat în urma unui accident vascular cerebral. Familia a acceptat donarea. S-au prelevat doar rinichii. Pe moment, pacientul spune că se simte bine şi îi mulţumeşte familiei donatorului şi doctorilor, care i-au salvat viaţa.
Profesorul Adrian Tănase, şeful Clinicii Urologie, Dializă şi Transplant Renal explică faptul că astfel de intervenţii au parcurs câteva etape în R. Moldova: „Transplanturile care se efectuează acum fac parte din a treia etapă a transplanturilor din Moldova: acum consemnăm al 100-lea transplant de organe. De când am început intervenţiile de transplant de rinichi, acesta este al 330-lea. Au fost trei etape, toate sunt legate de legislaţia ţării. Prima a fost din 1982 până la 2000, a doua 2000-2008, iar după ce a fost creată Agenţia de Transplant astăzi consemnăm a treia etapă de activitate. Este cea mai bună etapă şi cea mai reuşită. Reuşita se consemnează prin supravieţuirea pacienţilor şi a organelor transplantate”.
„Al 100-lea transplant este un mare succes pentru sistemul de sănătate. Aceasta demonstrează că serviciul de transplant este eficient. Ministerul Sănătății va susține în continuare această activitate, astfel încât mai multi pacienți să beneficieze de transplant de organe. Vom avea grijă ca acțiunile planificate în noul program național de transplant să fie realizate în termenele stabilite. Dorim ca în fiecare an să fie efectuate câte 50 de transplanturi de rinichi și 20 de ficat, așa cum prevede noul program”, a declarat ministra Sănătății Ruxanda Glavan, care l-a vizitat de Gheorghe Tomai la spital, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
De la începutul relansării transplantului de rinichi, în anul 2011, au fost efectuate în total 66 de intervenți, dar autoritățile planifică să majoreze numărul de transplanturi renale cu 60 la sută până în 2021.
„Reuşita constă în rata mare de supravieţuire a pacienţilor şi a numărului de organe transplantate. Cei mai mulţi donatori, în transplantul de rinichi, au fost persoane diagnosticate cu moarte cerebrală. 42 de pacienți au fost salvați datorită faptului că mai multe familii au donat organele rudelor diagnosticate cu moarte cerebrală”, a declarat profesorul Adrian Tănase.
În 2013, a fost efectuat primul transplant de ficat în R. Moldova, fiind vorba de Ecaterina Cimpoeș care a primit de la fiul săi jumătate de ficat. Acum, femeia este sănătoasă și a revenit la serviciu.
„A fost straşnic, am trăit dar nu ştiam voi ajunge în viaţă la următorul an sau nu. Aşa a fost 6 ani jumătate. Mi-au spus că doar transplantul de ficat mă poate salva. Fiul meu a aflat, a venit la mine în salon şi îmi spune: „Mamă, da îţi dau şi eu!”. Viaţa după transplant s-a schimbat radical. Acest miracol este miracolul medicinei contemporane. Devine frumos totul în jur. Mulţumim fiilor mei şi doctorilor, care mi-au salvat viaţa”, a povestit Ecaterina Cimpoeș.
Un an mai târziu, în premieră, medicii au reușit să transplanteze un ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală. Beneficiarul a fost Valentina Chicireac, o pacientă în vârstă de 32 de ani, pentru care intervenția a fost ultima ei șansă.
„Primele transplanturi de ficat le-am efectuat cu ajutorul colegilor din România, Irinel Popescu şi Vlad Braşoveanu. În prezent avem deja o echipă bine pregătită, care realizează individual aceste intervenții. Etapa la care am ajuns este un succes imens pentru noi”, a precizat profesorul Vladimir Hotineanu.
Până în prezent, au fost realizate 34 de transplanturi de ficat, dintre care 24 de la donatori în moarte cerebrală. Iar până în 2021, rata acestor intervenții urmează să crească cu 45 la sută.
Astăzi, în lista de aşteptare sunt aproximativ 80 de persoane pentru transplant de ficat şi mai puţin de 20 - pentru cel renal. Ministrul Ruxanda Glavan a declarat că autorităţile din domeniul sănătăţii îşi propun dublarea numărului de transplanturi: „Rămâne de soluţionat problema neconştientizării celor, care sunt potenţiali donatori, de fapt a familiilor cât de important este să nu refuze atunci când apare oportunitatea de a salva alte vieţi. Ţara este pregătită din punct de vedere profesional, cu echipamente şi toate cele necesare”.
Programului Național de Transplant pentru anii 2017 – 2021 a fost aprobat de Guvern în luna martie curent, iar pentru implementarea acestuia sunt necesare circa 420 de milioane de lei.
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare