DATE // Câte persoane au RENUNȚAT la cetățenia R. Moldova în anul curent
În primele șapte luni ale anului curent, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a semnat mai multe decrete care vizează problema cetățeniei.
Actele arată că 19 persoane și-au redobândit cetățenia R. Moldova, iar alte 24 de persoane stabilite în țara noastră au primit cetățenia. Cei mai mulți solicitanți sunt din Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Ucraina, Rusia, dar și din Siria sau Congo.
Totodată, pe 31 martie 2015, Nicolae Timofti a semnat un decret prin care a fost aprobată renunțarea la cetățenia R. Moldova a 144 de persoane.
În 85 de cazuri, solicitanții au indicat că sunt stabiliți în Germania. Cel mai probabil, aceștia au renunțat la cetățenia R. Moldova pentru a o putea obține pe cea germană. Potrivit legislației, nemții permit dubla cetățenie doar cetăţenilor ţărilor membre ale UE și etnicilor germani din fosta Uniune Sovietică.
Deși s-a vehiculat că cetățenia R. Moldova a devenit foarte atractivă pentru ucraineni după ce a fost obținut regimul liberalizat de vize cu UE, sunt și 19 cazuri în care persoane stabilite în Ucraina au preferat să renunțe la cetățenia moldovenească.
Alți 16 moldoveni au renunțat la cetățenie după ce s-au stabilit în Rusia, opt în Austria, cinci în Belarus, câte doi în Bulgaria, Norvegia, Slovenia, Turcia și câte unul în Lituania, Serbia, Cehia.
Au fost înregistrate și patru cazuri în care persoanele care au renunțat la cetățenia R. Moldova în anii 1999-2000 s-au răzgândit și acum au cerut-o înapoi. Nicolae Timofti a semnat decretele prin care au fost abrogate deciziile vechi privind renunțarea la cetățenie.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei