Danemarca oferă R. Moldova 1,4 milioane de dolari pentru a asigura „dreptul fiecărui cetățean de a vota în cadrul unor alegeri libere și corecte”: „Democrația R. Moldova este puternică. Totuși, aceasta este amenințată de interferențe externe maligne”
Danemarca oferă R. Moldova 1,4 milioane de dolari, alăturându-se programului PNUD privind sprijinul electoral și consolidarea rezilienței democratice în statul nostru, care urmează să fie implementat până în anul 2028.
Programul, cofinanțat de Norvegia, Suedia și Canada, își propune să îmbunătățească supravegherea finanțării politice, a partidelor și a campaniilor electorale, să consolideze și să facă instituțiile electorale mai reziliente la provocările informaționale și cibernetice și să sporească angajamentul civic.
„Democrația R. Moldova este puternică și trebuie să rămână astfel. Totuși, aceasta este amenințată de interferențe externe maligne. Pentru a asigura dreptul fiecărui cetățean de a vota cu încredere în cadrul unor alegeri libere și corecte, Danemarca a crescut sprijinul pentru consolidarea reformelor democratice. Prin intermediul PNUD, asistența daneză se va concentra pe digitalizare pentru a asigura transparența și supravegherea eficientă a procesului electoral”, afirmă Søren Jensen, Ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova.
Potrivit PNUD Moldova, fondurile daneze vor permite oferirea de sprijin Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a-și consolida capacitatea de a supraveghea partidele politice și campaniile electorale, în special în timpul viitoarelor alegeri parlamentare. Acest lucru va contribui la o supraveghere eficientă și la creșterea transparenței concurenților electorali - partide politice și candidați, prevenind sursele ilicite și corupte de finanțare.
De asemenea, se va urmări asigurarea faptului că sancțiunile și restricțiile sunt aliniate angajamentelor internaționale.
Prin acest parteneriat, PNUD și Danemarca vor colabora pentru a face procesele electorale mai incluzive, derulând campanii educaționale de amploare adresate persoanelor vulnerabile la dezinformare și manipulare. Aceste campanii se vor axa pe construirea integrității electorale și promovarea unei participări informate la viitoarele alegeri parlamentare.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”