Dacian Cioloș demontează, la Chișinău, un MIT despre Acordul de Liber Schimb cu UE
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, neagă zvonurile conform cărora semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană ar duce la invadarea pieței autohtone cu produse europene și aduce argumente în acest sens.
Potrivit lui Dacian Cioloș, nu este logic ca Uniunea Europeană, cu o piață de 500 de milioane de consumatori, să aibă drept obiectiv invadarea unei piețe de circa patru milioane de consumatori. „Am văzut că s-a scris în presa de la Chișinău și poate că cineva a văzut pe pagina web a Comisiei Europene anumite prevederi stabilite pentru extinderea exporturilor comunitare și dezvoltarea comerțului prin accesarea altor piețe de desfacere pentru anul viitor în vederea dezvoltării economiei. Da, Uniunea Europeană nu ascunde că are acest obiectiv, însă este vorba despre SUA cu care noi negociem acum un Acord de liber schimb, precum și despre Brazilia, Uruguay sau Paraguay, dar și China sau alte zone asiatice. Nu văd eu de ce UE ar depăși anumite probleme legate de comerț prin exportul masiv către R. Moldova”, a argumentat oficialul european.
Mai mult, Dacian Cioloș spune că UE implementează politici de protejare a mai multor sectoare necompetitive ale economiei din R. Moldova, de aceea au fost stabilite anumite perioade de tranziție, de trei, cinci și zece ani pentru accesul produselor europene pe piața de la noi. „În această perioadă, se vor face investiții, pentru ca produsele respective să devină competitive. În afară de aceasta, în cazul cărnii se stabilesc anumite cote, care au fost calculate în funcție de volumul livrat în ultimii ani pe piața din R. Moldova și s-a stabilit o cantitate medie care ar putea fi exportată aici. Deci, există elemente de protejare a pieței”, a mai spus comisarul european.
Menționăm că, după semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, producătorii autohtoni vor putea exporta fără taxe vamale pe piața comunitară. În același timp, au fost stabilite anumite cantități, care vor putea fi livrate pe această piață, însă există posibilitatea ca acestea să fie majorate. R. Moldova este unica țară din lume care beneficiază de un regim liberalizat cu UE privind exportul vinurilor.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei