Cutremur puternic în China: Circa 120 de morți
Echipele de salvare încercau marţi să găsească supravieţuitori printre dărâmături după ce un puternic seism care a avut loc în cursul nopţii a ucis cel puţin 118 persoane în nord-vestul Chinei, informează AFP.
Seismul s-a produs la aproximativ 1.300 de kilometri sud-vest de Beijing, în provincia Gansu, aproape de graniţa cu provincia Qinghai, transmite Agerpres.
Cel puţin 105 persoane au murit şi aproape 400 au fost rănite în provincia Gansu în urma violentului cutremur, potrivit unui bilanţ întocmit marţi dimineaţă de autorităţile locale.
Dezastrul s-a soldat, de asemenea, cu 13 morţi, 182 de răniţi şi 20 de dispăruţi în oraşul Haidong din provincia vecină Qinghai, potrivit postului public de televiziune CCTV.
Cutremurul a avariat mii de case, multe dintre ele structuri de cărămidă dărăpănate, şi i-a forţat pe locuitori să fugă în frig pentru a se pune la adăpost.
„Aproape că am murit de frică. Uitaţi-vă cum îmi tremură mâinile şi picioarele”, a declarat o femeie de circa 30 de ani într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare de publicaţia People's Daily.
„În timp ce fugeam din casă, o porţiune de munte s-a prăbuşit şi s-a lovit de acoperiş”, a adăugat ea, stând afară, înfăşurată într-o pătură şi ţinând în braţe un bebeluş.
Acesta este cel mai grav bilanţ al unui cutremur din China cel puţin din 2014, când peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în provincia sud-vestică Yunnan.
China este în mod regulat scena unor cutremure, uneori soldate cu numeroase victime: în 2008, un cutremur gigantic produs în provincia Sichuan s-a soldat cu peste 87 000 de morţi şi dispăruţi, dintre care 5 335 de elevi.
Agenţia de presă Xinhua a precizat că seismul din noaptea de luni spre marţi a avut magnitudinea 6,2 şi a fost resimţit până la Xi'an, situat la aproximativ 570 de kilometri de epicentru.
Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a atribuit însă cutremurului magnitudinea 5,9.
Seismul a fost urmat de zeci de alte cutremure, autorităţile avertizând că în zilele următoare sunt aşteptate noi seisme cu magnitudinea peste 5.
Un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2, potrivit USGS, a fost detectat luni dimineaţa în provincia Xinjiang, care se învecinează cu Gansu la vest.
Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la „depunerea tuturor eforturilor posibile" în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare, care au început marţi dimineaţa devreme.
Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al Beijingului, i-a prezentat „profundele" sale condoleanţe lui Xi, declarând, în numele Rusiei, că împărtăşeşte „durerea celor care i-au pierdut pe cei dragi în acest dezastru".
Cutremurul puternic din Gansu a provocat, de asemenea, pagube importante. Autorităţile locale au declarat marţi dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, că circa 5.000 de case au fost avariate în această provincie.
Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în satele din jurul epicentrului, potrivit mass-media oficiale, care au precizat că, ulterior, curentul a fost parţial restabilit.
Temperaturile au coborât mult sub zero grade Celsius în nordul Chinei. Imagini din una dintre zonele cele mai afectate, difuzate de CCTV, arată locuitorii încălzindu-se lângă un foc, în timp ce serviciile de urgenţă instalează corturi.
Peste 1.400 de pompieri şi salvatori au fost trimişi în zona sinistrată şi peste 1.600 erau în aşteptare, potrivit CCTV.
Postul a precizat că în regiune au fost trimise, de asemenea, apă potabilă, pături, încălzitoare şi tăiţei instant.
El a adăugat că guvernul central a alocat deja 200 de milioane de yuani (26 de milioane de euro) sub formă de ajutoare de urgenţă pentru a „garanta siguranţa oamenilor şi a bunurilor şi a minimiza impactul pierderilor cauzate de dezastru".
Sute de persoane din Gansu au fost evacuate, potrivit autorităţilor.
În august, 23 de persoane au fost rănite şi zeci de clădiri au fost distruse în urma unui seism cu magnitudinea 5,4 produs în estul Chinei.
În septembrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 6,6 în provincia Sichuan a cauzat moartea a 100 de persoane.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”