Custodele Coroanei Române, sensibilizat de felul în care R. Moldova și România au reacționat reciproc la provocările comune din anul curent: „Legăturile noastre de peste Prut rămân cele mai adevărate”
R. Moldova și România au avut de înfruntat, în 2024, „provocări similare” în context electoral, însă grija pe care și-au făcut-o unii pentru alții cetățenii celor două state românești a bucurat-o pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.
„Pentru mine, unul dintre cele mai încurajatoare momente ale acestui an a fost să văd cât de sensibilizați au fost românii de situația dificilă prin care trecea Republica Moldova și cât de dispuși au fost să ofere ajutor atunci când aceasta s-a confruntat cu tensiuni politice severe la începutul anului. De asemenea, am văzut ulterior și voința (R.)Moldovei de a oferi sprijin moral odată cu tensiunile electorale cu care ne-am confruntat și noi recent. Provocări similare au afectat în egală măsură ambele țări. Legăturile autentice sunt întotdeauna puse la încercare în vremuri de criză, iar legăturile noastre de peste Prut rămân cele mai adevărate”, a punctat Custodele Coroanei Române marți, 10 decembrie, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, organizată în Sala Tronului de la Palatul Regal din București.
Majestatea Sa Margareta a ținut să remarce, în context, că nu doar România și R. Moldova s-au confruntat cu dispute legate de procesul electoral. În ultimii ani, alegerile din multe țări au fost dominate de dispute aprinse privind respectarea procedurilor, îndoieli cu privire la veridicitatea rezultatelor și schimbări semnificative de opinie în rândul electoratului, care s-a îndepărtat de partidele politice consacrate, precum și de un val global de voturi împotriva administrațiilor în exercițiu.
„Cu toate acestea, există trei aspecte îngrijorătoare care nu pot fi sub nicio formă ignorate. Primul aspect îngrijorător este tendința unora dintre personalitățile publice din țara noastră de a pune la îndoială beneficiile României care decurg din calitatea de membru al UE și NATO. Desigur, chestiuni cu privire la modul în care funcționează Uniunea Europeană și NATO și cum ar putea aceste organisme să își îmbunătățească activitatea sunt dezbateri politice legitime. Dar ceea ce mi se pare bizar este ideea că România ar putea alege cât de mult sau cât de puțin se implică în NATO și UE sau argumentul invocat de unele voci conform cărora România ar putea să se descurce mai bine pe cont propriu, fără să facă parte din NATO și UE.
Vreau să fiu clară cu privire la acest aspect. Niciodată în istoria sa modernă, România nu s-a bucurat de un nivel mai ridicat de securitate și de condiții mai bune pentru prosperitate economică decât cel din prezent, în calitate de membru cu drepturi depline în UE și NATO. Oricine susține că ne-am putea descurca cumva mai bine devenind așa-numitul „copil dificil” al NATO sau UE pur și simplu nu înțelege cum funcționează aceste organizații. Iar orice politician care sugerează că România ar putea prospera cumva în afara acestor instituții nu face decât să ne condamne națiunea la sărăcie și servitute”, a ținut să remarce Custodele Coroanei Române.
Vedeți mai jos întregul discurs ținut de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, pe 10 decembrie, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, organizată în Sala Tronului de la Palatul Regal din București:
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni