CURTEA SUPREMĂ a decis: Brexitul poate fi declanşat doar cu aprobarea Parlamentului britanic
Parlamentul de la Londra va trebui să voteze condiţiile în care Guvernul Marii Britanii va declanşa procesul de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, a decis, marţi, Curtea Supremă. Decizia a fost luată cu opt voturi pentru şi trei împotrivă şi este definitivă.
Judecătorii supremi au respins astfel demersul iniţiat de guvernul condus de premierul Theresa May, informează BBC.
Conform deciziei Curţii Supreme, premierul Theresa May nu va putea începe negocierile cu partenerii din Uniunea Europeană până când membrii parlamentului nu îşi vor da acordul.
Termenul final stabilit de guvernul britanic pentru declanşarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona este 31 martie.
Curtea Supremă a confirmat astfel deciziile luate până acum de instanţele inferioare, care au contestat dreptul guvernului de a stabili de unul singur modul în care se va produce ruperea Marii Britanii de Uniunea Europeană.
Judecătorii au precizat că decizia lor nu împiedică aplicarea rezultatelor referendumului care a avut loc anul trecut, ci impune stabilirea unor condiţii clare pentru Brexit.
Prin urmare, premierul Theresa May trebuie să prezinte un pachet legislativ privind declanşarea procesului, iar Parlamentul să îl aprobe prin vot.
Pe de altă parte, Curtea Supremă a mai stabilit că parlamentele din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu au un cuvânt de spus în această privinţă.
Început în decembrie, procesul a fost unul dintre cele mai importante cazuri constituţionale din istoria Marii Britanii, fiind îndelung televizat, scrie ziare.com.
În discursul său, Theresa May a susţinut că guvernul are dreptul să invoce în acest caz „prerogativa regală” pentru a activa articolul 50, ceea ce presupunea că nu va consulta Parlamentul.
Momentul nu este unul decisiv pentru Brexit, pentru că sunt şanse extrem de mici ca parlamentarii să blocheze prin vot ieşirea ţării din blocul comunitar, opunându-se astfel voinţei majorităţii celor care s-au prezentat la referendumul din 23 iunie.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei