Avocații din R. Moldova intenționează să declanșeze o GREVĂ GENERALĂ. Curtea de Apel: „E o imixtiune directă în activitatea judecătorilor”
Curtea de Apel Chișinău consideră că intenția anunțată de avocații Baroului Chișinău privind declanșarea unei greve generale și boicotarea ședințelor de judecată nu este altceva decât „o imixtiune directă în activitatea judecătorilor”.
Această declarație a fost făcută după ce avocații și-au exprimat nemulțumirea față de aplicarea excesivă a măsurilor preventive - arestul preventiv și arestul la domiciliu.
În sprijinul acestei afirmații, avocații au prezentat cifre obținute după efectuarea unei monitorizări asupra activității Curții de Apel timp de două săptămâni (29 iunie - 14 iulie). Potrivit acestora, recursurile apărătorilor împotriva arestului preventiv sunt respinse în proporție de 98%, iar la recursurile procurorilor se atestă o rată de 60%.
„Ținem să aducem la cunoștința celor care au intenția declanșării unei greve generale și boicotarea ședințelor de judecată că justiția se înfăptuiește pe principiul independenţei judecătorilor şi supunerii lor numai legii, fiind inadmisibilă înaintarea de către avocați ale unor revendicări la soluțiile ce urmează să le adopte instanța de recurs”, se arată într-un comunicat de presă al Curții de Apel Chișinău.
Potrivit instanței, „așa-numitul Raport privind monitorizarea situației de la Curtea de Apel Chișinău, întocmit de un grup de lucru din rândul avocaților stagiari, reflectată o informație superficială și evazivă, fără o analiza detaliată ale temeiurilor de fapt și de drept pentru fiecare caz în parte”.
„Statistica avocaților prezintă doar datele generale referitoare la numărul de cereri de recurs ale avocaților admise sau respinse privind aplicarea/prelungirea măsurilor preventive, fără reflectarea categoriei infracțiunii pentru care a fost dispusă această măsură preventivă și în lipsa unei analize detaliate pentru fiecare caz în parte. Or, studiul paralel efectuat de instituția noastră indică faptul că, în majoritatea cazurilor (în jur de 80%), măsurile preventive sub formă de arest preventiv sau la domiciliu se dispun în privința infracțiunilor deosebit de grave sau excepțional de grave săvârșite cu intenție, cum ar fi, de exemplu, circulația ilegală a drogurilor, omorurile intenționate, escrocheriile, infracțiunile de corupție sau traficul de ființe umane”, mai arată sursa citată.
De asemenea, conducerea Curții de Apel Chișinău subliniază că măsura de reprimare este aplicată de judecătorul de instrucție, iar instanța de recurs verifică legalitatea încheierii și repară erorile de drept comise de instanţa de fond.
Menționăm că avocatul Victor Panțâru a declarat recent că avocații sunt desconsiderați în cadrul proceselor de judecată: „Noi suntem o treime din actul de justiție, cu toate acestea noi suntem desconsiderați, noi suntem mobilier în sala de judecată, mai ales pe dosarele penale. Problema stringentă... că a ajuns deja cuțitul la os, sunt anume dosarele penale. Da, au apărut recent și cazuri de tortură, mai puține decât au fost anterior, dar arestul preventiv, cel puțin din practica mea, este folosit pentru a negocia recunoașterea vinovăției, pentru a negocia darea declarațiilor și se folosește anume ca instrument de obținere a probelor.”
În replică, instanța de apel susține că „declanșarea unei eventuale greve generale prin boicotarea ședințelor de judecată de către avocați nu va periclita activitatea instituției noastre, ședințele de judecată urmând a fi desfășurate în regim normal, fără niciun fel de influenţă sau ingerinţă exterioară”.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni