11:01:27 18.04.2025
Stiri

Curtea Constituțională, noi reguli stabilite de Parlament

Actualitate 10.04.2025 16:55 Vizualizări919
Curtea Constituțională, noi reguli stabilite de Parlament

Organizarea și funcționarea Curții Constituționale va fi reglementată de o nouă lege. Această inițiativă legislativă a fost votată în a doua lectură de 55 de deputați.

Conform unui comunicat al Parlamentului, documentul integrează reglementările legii din 1994 privind Curtea Constituțională și Codul jurisdicției din 1995. Odată cu intrarea în vigoare, cele două acte normative vor fi abrogate.

Această lege unitară va reglementa modul de organizare și funcționare al Înaltului For Constituțional.

Textul legislației a fost ajustat pentru lectura a doua, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Totodată, este oferită o autonomie mai largă Curții Constituționale și se îmbunătățesc aspecte diverse, cum ar fi regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional și mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Înaltei Curți.

Printre prevederi se numără extinderea cercului de subiecți care pot sesiza Curtea cu judecătorii / completurile de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, curților de apel și judecătoriilor.

O prevedere suplimentară se referă la controlul a priori al constituționalității tratatelor internaționale pe care Republica Moldova intenționează să le adopte.

Actul normativ mai consolidează mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Curții Constituționale prin implementarea mai multor sancțiuni disciplinare, cum ar fi avertismentul, mustrarea și ridicarea mandatului.

Cea mai severă sancțiune, ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale, va fi aplicată printr-o hotărâre a plenului; aceasta va necesita aprobarea a 2/3 din judecătorii Înaltei Curți.

Proiectul introduce, de asemenea, noi incompatibilități și restricții. Judecătorii Curții Constituționale vor trebui să renunțe la calitatea de membri ai unor partide politice înainte de depunerea jurământului. În trecut, aceștia erau obligați să își suspende activitatea în partid pentru durata mandatului.

Documentul propune și revizuirea mecanismului de completare a vacanței funcției de judecător al Curții Constituționale, cu reglementări diferite ale termenelor în funcție de motivele de încetare a mandatului (demisie, ridicare a mandatului, deces sau expirare a mandatului).

Altă prevedere importantă este introducerea testului de admisibilitate a sesizărilor adresate Curții, cu criterii clare de admisibilitate. Toate prevederile documentului vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

În decurs de trei luni, Curtea Constituțională va adopta actele normative necesare implementării acesteia, iar Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri pentru a aduce legislația în conformitate cu noile prevederi legale.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte