DOC // Curtea Constituțională a RESPINS, ca fiind inadmisibilă, cererea lui Vladimir Țurcan cu privire la demiterea sa din fruntea Înaltei Curți
Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan privind revizuirea Hotărârilor aceleiași instanțe cu privire la destituirea acestuia din funcția de președinte al Înaltei Curți și alegerea unui noi conducător al Curții Constituționale, aprobate pe 23 aprilie curent.
Țurcan, nemulțumit pentru că a rămas fără funcție după ce președintele Igor Dodon a dezvăluit că acesta îi raporta la telefon cine și cum vota la Înalta Curte, a depus cererea la CC pe 4 mai.
„Revizuirea hotărârii şi avizului se efectuează numai la iniţiativa Curţii Constituţionale, prin decizie, adoptată cu votul majorităţii judecătorilor ei, în cazul în care: a) au apărut noi împrejurări, necunoscute la data pronunţării hotărârii şi emiterii avizului, dacă aceste împrejurări sunt de natură să schimbe esenţial hotărârea şi avizul; b) se modifică prevederile Constituţiei, ale legilor şi ale altor acte normative în al căror temei a fost pronunţată hotărârea şi emis avizul”, a explicat CC motivul respingerii cererii lui Țurcan.
Amintim că, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” din 10 aprilie 2020, președintele Dodon a declarat că i-a telefonat în ajun lui Țurcan pentru a vorbi despre decizia de a suspenda legea votată de Guvern prin asumare de răspundere: „Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El a venit cu argumente ca această lege să rămână în vigoare”.
Președintele de atunci al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a confirmat în mod public discuția telefonică din 9 aprilie 2020 pe care a avut-o cu președintele Dodon, declarând că „la ora 14.00, cu majoritatea de voturi din cei șase judecători patru, cifra 4 rezultă, deci a fost adoptată o decizie, prin care au fost suspendate nu doar unele prevederi ale legii, dar și legea în întregime [...]”, „în aceeași zi seara am fost contactat de către dl președinte Dodon, care m-a întrebat care sunt consecințele juridice ale acestei decizii”, „am perceput acest apel telefonic ca pe o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă”, „am explicat că până la examinarea cauzei în fond Legea nr. 56 va fi suspendată și nu poate fi aplicată”, „am spus că examinarea tuturor sesizărilor pe același obiect, cum este controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 56, este programată pentru data de 13 aprilie, la ora 12.00. Alte discuții referitor la cine și cum au votat, de ce etc. nu au avut loc”.
Participând la ședința plenară, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a confirmat declarațiile publice făcute la briefingul de presă și a susținut în mod repetat că discuția cu președintele țării a fost una pur informativă și nu s-a vorbit despre cine și cum a votat în deliberări.
„Pornind de la dispozițiile articolelor 134 și 137 din Constituție referitoare la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei, având în vedere că „judecătorul nu numai că trebuie să nu aibă legături nepotrivite şi să nu fie influențat de puterea executivă şi de cea legislativă, ci trebuie să şi apară astfel în ochii unui observator rezonabil” (pct. 1.3 din Principiile de la Bangalore), având în acest sens și obligația de a se „asigura că în ochii unui observator rezonabil conduita sa este ireproșabilă” (pct. 3.1 din Principiile de la Bangalore), Curtea constată că Președintele Curții Constituționale nu s-a asigurat, în acest caz, ca conduita sa să fie ireproșabilă. (...) Curtea a constatat că dl judecător Vladimir Țurcans-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra sa, precum nici nu a asigurat păstrarea secretului voturilor exprimate”, și-au motivat decizia judecătorii de la CC de a-i acorda vot de neîncredere lui Țurcan.
Curtea Constituțională apără limba română, atacată de postul „Cinema 1”, care parazitează în R. Moldova pe seama canalului „Rossia 1” de la Moscova: „Încalcă drepturile minorităților naționale”
LISTA fermierilor din R. Moldova, premiați de Ziua Agricultorului
STUDIU // Peste 73% dintre femeile din R. Moldova „trăiesc în violență”: „Femeile rămân în relații abuzive din cauza rușinii”