Cursele morții // Cine sunt participanții la cursele auto ilegale din Chișinău
DISTRACȚII // La cursele ilegale de mașini, una dintre care a provocat teribilul accident de acum două săptămâni de lângă Băcioi, participă copii de bani gata, dar și funcționari publici
„Merg la Băcioi, acum, de la Olimp… Cine vrea să mi se alăture? La 21.30, la Lukoil de la Grenoble”, a scris pe 25 iulie, seara, Alexis pe forumul unui club auto.
La această oră, Igor Iovu, la el acasă, în Răzeni, Ialoveni, termina de încărcat pepenii verzi în microbuzul cu care se pregătea să meargă în acea seară la o piață din Chișinău, pentru a prinde un loc mai bun pentru a doua zi. Avea planuri mari de realizat, spulberate toate în acea seară, la 23.30, pe șoseaua Chișinău-Cimișlia, lângă Băcioi.
Curse ilegale de un deceniu
Cumplitul accident, de acum trei săptămâni, de lângă Băcioi, care a luat viața a cinci persoane, printre care și pe cea a lui Igor, a avut loc din cauza curselor ilegale de mașini, afirmă poliția.
Șoferul „BMW”-ului care a lovit frontal microbuzul lui Igor Iovu ar fi ieșit pe contrasens pentru că benzile pe care circula erau blocate de mașinile care participau la curse ilegale. Aceste curse sunt organizate în preajma Băcioiului aproape în fiecare sâmbătă, timp de zece ani. Poliția cunoaște de mult timp despre acestea, dar susține că nu are suficiente instrumente legale pentru a le împiedica.
După carnagiul din noaptea de 26 iulie, premierul interimar Natalia Gherman a cerut să se facă o analiză complexă a cauzelor accidentului, să fie implementate rapid acțiuni pentru a sista cursele ilegale de pe trasee și să fie trași la răspundere toți cei care se fac vinovați. Patru dintre participanții la acele curse ilegale au ajuns să fie anchetați penal.
Războiul pornit de autorități împotriva lor i-a indignat pe participanții la cursele ilegale care afirmă că nu poartă nicio vină pentru cele întâmplate.
„De ce căutați vina în obstacol?”
„Suntem revoltați, pentru că nimeni nu a luat în considerație viteza și beția șoferului „BMW”-ului. Hai să luăm lucrurile din alt punct de vedere. Dacă acolo era un accident rutier ori un copac căzut, ori o vacă traversa strada? Cum ar fi evitat el lovitura cu viteza de 180 km/h pe care o avea? De ce căutați vina în obstacol? Dacă ai viteză regulamentară, poți evita orice obstacol”, ne-a spus Chiril, unul dintre martorii accidentului rutier. Băiatul, care a acceptat să ne vorbească despre viața streetracer-ilor ilegali (șoferi de curse – n.r.) din R. Moldova, afirmă că nu a participat la curse, a mers doar să se uite.
Potrivit lui Chiril, șoferul „BMW”-ului știa foarte bine despre cursele care aveau loc acolo.
„El a trecut mai întâi o dată și a văzut că se adună mașinile, apoi a mers în vale și s-a ridicat. Fetele erau ieșite prin plafonul panoramic al mașinii, cu berile în mână. A vrut să își arate puterile, experiența, ieșind pe contrasens în drift. Era știut în Ialoveni ca iubitor de drift”, își amintește băiatul circumstanțele în care s-a produs tragedia.
Curse ilegale, și pe străzile capitalei
„Nu am mai avut niciodată astfel de cazuri. Nu mor oamenii la cursele de mașini. Streetracerii au experiență. Slabe șanse să provoace accidente. Dacă se simte iz de alcool de la cineva, nu este lăsat să participe”, ne asigură el.
La cursele ilegale de mașini participă, de regulă, tineri de 18-30 de ani.
„Acesta este modul nostru de a petrece timpul. Unii merg în baruri, la disco sau la fotbal, alții stau cu votca în curte, sunt și dintre cei care se droghează. Noi iubim viteza”, încearcă să ne explice Cristi, un alt participant la cursele ilegale de mașini, motivul pentru care el și alți tineri sfidează legea de dragul cailor putere de sub capotă. Tânărul ne asigură că aceste curse nu au organizatori, iar la ele nu se fac pariuri.
„Singura plăcere este să poți concura cu cineva pe cine ți-l alegi tu, nu cum îți cade la sorți, așa cum se întâmplă la cursele legale”, afirmă Cristi.
În prezent, curse ilegale de mașini se organizează în mai multe locuri în Chișinău și în preajma orașului.
Pe lângă traseul din preajma Băcioiului, au loc competiții nocturne pe str. Uzinelor, Alba Iulia, Calea Ieșilor, Mircea cel Bătrân.
Imuni în fața poliției
„Poliția nu poate decât să îi amendeze pentru depășirea vitezei și blocarea arterelor de circulație,exploatarea vehiculelor cu încălcarea normelor tehnice și parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Legislaţia existentă în R. Moldova nu permite sancţionarea persoanelor care participă sau care organizează evenimente (concursuri, competiţii sportive, antrenamente în grup) pe drumuri publice, în lipsa acordului prealabil al autorităţilor competente”, afirmă Uliana Catană de la Serviciul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare.
Potrivit ei, cu doar o săptămână înaintea tragicului accident de lângă Băcioi, inspectorii de patrulare au făcut un raid și i-au reținut pe mai mulți dintre participanți la cursele ilegale și i-au trecut prin filtre de alcoolemie.
De altfel, polițiștii afirmă că le este complicat să îi prindă pe participanții la aceste curse. „Nu știm cum, dar ei află când avem operațiuni speciale. Când primim un apel și pornim spre locul în care se află, ei nu mai sunt”, ne mai spune Uliana Catană.
Hobby pentru copii de bani gata?
„Mulți dintre tinerii care participă la cursele ilegale de mașini sunt copii de bani gata, cu părinți boși sau cu mame peste hotare. Au mașini scumpe și vor să arate că sunt tari. Dacă sunt așa, să vină să participe la cursele legale. Problema e că acolo ei nu au șanse să câștige și de aceea nu vor”, crede Igor Vrabie, președintele Federației de Automobilism din R. Moldova.
Cu adevărat, la cursele ilegale de mașini pot fi văzute „Porsche”-uri, „Mercedes”-uri, „BMW”-uri, „Audi”-uri și alți bolizi de lux. Participanții evită să dezvăluie identitatea camarazilor, dar recunosc că printre ei se găsesc și persoane din „familii bune”, dar și funcționari de stat. Unul, identificat de Ziarul NAȚIONAL, scrie pe pagina sa de Facebook că este locotenent în cadrul Ministerului Justiției.
„Toți suntem egali. Nu există ranguri. Avem un hobby comun. Asta e tot ce ne interesează”, ne spune unul dintre streetraceri, precizând că acest accident nu îi va face să renunțe la curse.
Lacrimi de orfane
Săptămâna trecută, în Răzeni, Ialoveni, și în Grozești, Nisporeni, a fost mare jale. Patru familii și-au petrecut pe ultimul drum copiii, soții sau părinții. Trei fetițe au rămas fără tată sau mamă. Una dintre ele, în vârstă de 12 ani, își pierduse anterior și tatăl. Fetița lui Igor Iovu este cea mai mică dintre ele. Micuța are doar nouă luni.
Alexei Curchi, președintele clubului Jeep Trial Cross 4×4:
„La cursele auto pe care le organizăm noi participă poliția, pompieri, medici. Coordonăm organizarea evenimentelor cu autoritățile locale. Toate cursele au loc ziua. Sportivii, înainte de a participa, trec comisia medicală. Poartă centuri și haine speciale. Mașinile sunt verificate minuțios. Avem condiții stricte care trebuie respectate. Acești tineri care participă la cursele ilegale sunt copii fără șapte ani de acasă și care caută adrenalină. Au posibilități pentru a participa la curse legale. În Federația de Automobilism din R. Moldova sunt 19 cluburi, pot adera la oricare dintre ele. Dar sunt lenoși. Totuși, o parte dintre ei am reușit să o atragem în club”.
***
În Chișinău există două locuri amenajate pentru organizarea competițiilor auto. Unul dintre acestea este la Telecentru, lângă Academia de Administrare Publică, iar altul - în afara traseului de care este responsabil Auto Moto Club.
***
Câțiva ani în urmă, poliția a organizat o operațiune specială împotriva participanților la cursele auto ilegale. Atunci, după ce șoferii au fost ținuți câteva ore în celule pentru un timp, cursele ilegale au fost întrerupte.
***
Anual, în R. Moldova sunt organizate mai multe competiții auto legale, la care participă zeci de sportivi. Acestea sunt organizate de Asociația de Automobilism din R. Moldova, în colaborare cu cele 19 cluburi auto înregistrate oficial.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski