CURIOS // De ce tastele NU sunt aranjate în ordine alfabetică
Atunci când mașinile de scris au apărut pentru prima oară pe piață, după cum era de așteptat, tastele au fost așezate în ordine alfabetică. La scurt timp după aceea, însă, au început să apară primele probleme serioase. Mașinile nu puteau ține pasul cu utilizatorii care tastau extrem de repede și se blocau atât de des, încât a fost nevoie de o schimbare.
Odată ce o persoană învăța să tasteze cu viteză mare, exista riscul la barele atașate de litere să intre în contact una cu cealaltă, blocând astfel, mașina și, de multe ori, stricând documentul.
Soluția a fost propusă, din câte se pare, chiar de către omul care a inventat mașina de scris. Astfel, în anul 1868, Christopher Sholes a creat tastatura QWERTY. Există multe teorii în legătură cu logica aranjamentului literelor pe tastaturile QWERTY.
Conform unor informații răspândite pe parcursul timpului, scopul acesteia era de a reduce viteza cu care oameni scriau, prin separarea celor mai folosite combinații de litere pe tastatură. Desigur, în ziua de azi, nu există niciun lucru care să dovedească în mod clar că aceasta a fost intenția lui Sholes.
Alte surse menționează faptul că tastele sunt aranjate în așa fel încât să necesite mai des degetele cele mai slabe. Odată cu apariția unor modele noi de mașini de scris și, ulterior, a tastaturilor, a fost eliminat riscul de blocare în timpul utilizării. Astfel, au fost create și noi aranjamente, precum cel din tastatura Dvorak, care să permită redactarea cât mai rapidă a documentelor. Însă niciunul dintre acestea nu a fost încă adoptat la scară largă și tastaturile QWERTY au rămas cele mai populare.
În prezent, oamenii se orientează asupra unor opțiuni mult mai interesante. Tap Strap, de exemplu, seamănă cu o rozetă de apărare a pumnului, însă cuprinde și degetul mare. Este fabricat dintr-un material flexibil, are încorporați senzori de mișcare ce analizează și recunosc mișcări ale degetelor.
Sursa: playtech.ro
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană