CURIOS // Cât „poluează” sarmalele? Amprenta de carbon a principalelor alimente de pe masa de sărbători
Sărbătorile sunt un prilej de desfătare culinară, când cumpărăm și gătim mult, mâncăm în exces.
Așa se explică de ce, înainte de sărbători, toate magazinele se confruntă cu un volum crescut de vânzări. Nu de puține ori, rafturile ajung să fie goale, pentru că ritmul aprovizionării nu poate să susțină ritmul achizițiilor, iar cozile de la casele de marcat ajung să fie test de răbdare și distrus spiritul festiv.
Mari iubitori ai tradițiilor și „meselor îmbelșugate”, cetățenii se aprovizionează din belșug cu carne, lactate, ouă și dulciuri pentru preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion. Vorbim aici de preparatele din carne de porc, sarmale, salata de boeuf și cozonaci.
Infograficul de mai jos, făcut public de Panorama, arată impactul asupra mediului pe care îl are consumul acestor alimente pe care le includem în mesele de sărbători.
De exemplu, pentru o rețetă clasică de sarmale de porc, pentru care se folosesc 1 kg de carne de porc și 200 g de orez, sunt produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni