02:51:47 12.01.2025
Stiri

CURIOS // Cât „poluează” sarmalele? Amprenta de carbon a principalelor alimente de pe masa de sărbători

Actualitate 11.01.2023 13:59 Vizualizări898 Autor: Ziarul National
CURIOS // Cât „poluează” sarmalele? Amprenta de carbon a principalelor alimente de pe masa de sărbători
Poză simbol

Sărbătorile sunt un prilej de desfătare culinară, când cumpărăm și gătim mult, mâncăm în exces.

Așa se explică de ce, înainte de sărbători, toate magazinele se confruntă cu un volum crescut de vânzări. Nu de puține ori, rafturile ajung să fie goale, pentru că ritmul aprovizionării nu poate să susțină ritmul achizițiilor, iar cozile de la casele de marcat ajung să fie test de răbdare și distrus spiritul festiv.

Mari iubitori ai tradițiilor și „meselor îmbelșugate”, cetățenii se aprovizionează din belșug cu carne, lactate, ouă și dulciuri pentru preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion. Vorbim aici de preparatele din carne de porc, sarmale, salata de boeuf și cozonaci.

Infograficul de mai jos, făcut public de Panorama, arată impactul asupra mediului pe care îl are consumul acestor alimente pe care le includem în mesele de sărbători.

De exemplu, pentru o rețetă clasică de sarmale de porc, pentru care se folosesc 1 kg de carne de porc și 200 g de orez, sunt produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md