12:51:29 05.11.2024
Stiri

Cum va folosi Rusia votul din Republica Moldova. „Arată o apetență generală a moldovenilor pentru democrație”

Actualitate 05.11.2024 09:59 Vizualizări485 Autor: ZiarulNational
Cum va folosi Rusia votul din Republica Moldova. „Arată o apetență generală a moldovenilor pentru democrație”


În contextul rezultatelor din ultimul scrutin al prezidențialelor din Republica Moldova, experții avertizează că propaganda rusă și-a atins obiectivele, pe care urmează să puncteze prin „atacuri mai dense și mai contondente”.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată o situație sinuoasă a societății, punctează experții consultați de Ziare.com, care au explicat că următoarele luni vor fi complicate de votul împărțit și punctajul obținut de Maia Sandu în circumscripțiile interne. Cifrele arată că Maia Sandu a câștigat votul din turul final al alegerilor prezidențiale cu un procent de 55,33%, iar Alexandr Stoianoglo a obținut 44,67%. Șefa statului conduce și în Capitală, la Chișinău obținând 57,38%, în timp ce Alexandr Stoianoglo are aici 42,62%.

Candidatul prorus conduce însă la votul intern cu 52,33%, Maia Sandu obținând în total în Republica Moldova 48,67%. Deznodământul cursei pentru Președinție a fost schimbat de votul din diasporă, unde Maia Sandu a obținut 82,92%, iar Alexandr Stoianoglo are doar 17,8%.

Dat fiind rezultatul, Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic, a atras atenția că presa rusă și propagandiștii din R. Moldova încearcă acum „să acrediteze ideea că, de fapt, alegerile nu au fost câștigate, că Maia Sandu nu ar fi președintele alegătorilor din R. Moldova pentru că voturile care au ajutat-o să câștige ar veni din diasporă”.

De asemenea, Ileana Racheru a atras atenția asupra eforturilor masive făcute de Rusia pentru votul din R. Moldova, dar și asupra scandalului de la Moscova, în care cetățenii au acuzat că nu își pot exprima votul, fiind chiar acuzații că buletinele de vot s-au terminat, explicând că la turul I au rămas 2 mii de buletine de vot și că au fost deschise două secții de vot pentru că R. Moldova „nu a putut să asigure securitatea votului”. În același timp, expertul a subliniat eficiența autorităților de la Chișinău care au avertizat încă dinaintea alegerilor că Rusia va încerca să oprească votul, dar și faptul că diferența în interiorul R. Moldova a fost de doar două procente, în contextul tradiției propagandei ruse privind cumpărarea voturilor.

Procesul de vot de duminică a fost suspendat în mai multe secții în urma unor alarme cu bombă, iar presa a relatat cu privire la o mobilizare masivă pentru acțiuni de transport ale alegătorilor în state precum Rusia, Belarus, Azerbaidjan și Turcia.

„A fost o chestiune prost gândită. De ce? Arată că ei sunt extrem de dispuși să investească sume extrem de mari pentru a influența alegerile din Republica Moldova și se pare că până la urmă a avut un efect pe dos și anume, a reușit să mobilizeze Diaspora din Occident. (...) Au vrut fie să închidă procesul electoral în anumite secții, și am văzut că chestia asta s-a întâmplat la Liverpool și au redirecționat către Manchester, fie pur și simplu să îi facă pe oameni să aștepte în timp ce autoritățile din statele respective încercau să verifice ce se întâmplă”, a mai explicat Ileana Racheru, citată de ziare.com.

Istoricul Cosmin Popa a subliniat că Rusia se va folosi de faptul că Maia Sandu a câștigat alegerile cu ajutorul Diasporei, subliniind că propaganda rusă și-a atins obiectivul în R. Moldova, împărțind societatea în două.

Potrivit istoricului, rezultatul din R. Moldova arată, „în primul rând, o apetență generală a moldovenilor pentru democrație, însă, în al doilea rând, confirmă că sistemul de propagandă și îndoctrinare aservit Kremlinului este încă intact și aproape și-a făcut treaba în circumscripțiile din interiorul R. Moldova”, a explicat istoricul Cosmin Popa.

„Faptul că Stoianoglo a câștigat circumscripțiile din R. Moldova arată că dezinformarea rusească a avut efect și încă are efect, că cel puțin o parte a societății moldovene rezonează cu mesajele pe care le dă și sigur că vor căuta în continuare, atât în perspectiva alegerilor parlamentare din vara anului viitor, dar și până atunci. Și dacă nu a reușit să confiște decisiv puterea, Rusia se va mulțumi și cu o stare de anarhie, nu este nevoie chiar să câștige toată puterea. Faptul că societatea Republicii Moldova este polarizată, probabil că vor încerca să delegitimeze rezultatele alegerilor, prin faptul că referendumul a trecut la limită și faptul că Maia Sandu a pierdut în Republica Moldova. Asta cu siguranță va fi direcția de acțiune a sistemului propagandistic rusesc. Nu înseamnă că alegerile sunt delegitimate pentru faptul că au fost câștigate cu Diaspora”, a mai punctat istoricul.

Totodată, istoricul a subliniat că atacurile vor fi „din ce în ce mai dense și din ce în ce mai contondente, pentru că miza acum este să dovedească tuturor că, fiind o societate polarizată, R. Moldova este o țară neguvernabilă, ca urmare a faptului că cetățenii împărtășesc viziuni politice foarte diferite și asta deservește în momentul de față propaganda rusă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

01.11.2024 08:57 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu sau Putin?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md