17:27:56 09.01.2025
Stiri

Cum va fi vremea în zona noastră peste 10 ani. Regiunea în care va ploua mai mult: „Acolo vor apărea și mai multe furtuni cu vânt intens”

Actualitate 09.11.2023 14:17 Vizualizări1217 Autor: Ziarul National
Cum va fi vremea în zona noastră peste 10 ani. Regiunea în care va ploua mai mult: „Acolo vor apărea și mai multe furtuni cu vânt intens”

Statisticile arată că septembrie 2023 a fost, la nivel global, cea mai călduroasă primă lună de toamnă, începând cu 1940.

În plus, în luna octombrie s-au înregistrat frecvent temperaturi de 40 de grade Celsius în mai multe localități din România, inclusiv în București.

Bogdan Antonescu, climatolog și cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a acordat un interviu publicației PressOne în care a vorbit despre consecințele valului de căldură abătut asupra întregii planete în ultimii ani.

„Temperaturile medii pentru România sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice. Temperatura a crescut cu 1,2°C la nivel global, dar creșterea pentru Europa este mai ridicată și atunci apare și tendința de a avea de la un an la altul temperaturi din ce în ce mai mari și în România”, spune acesta.

Climatologul explică faptul că temperaturile sunt în creștere constantă în ultimii 10 ani, inclusiv în România: „E o tendință de creștere care se va păstra și în continuare. Chiar dacă, de exemplu, mergem la cauzele schimbării climatice și reducem emisiile de dioxid de carbon, deja ce este emis în atmosferă contribuie la o încălzire pe termen lung. Să zicem că de mâine nu mai emitem deloc dioxid de carbon, tot ce există în atmosferă va contribui la o creștere în următorii ani la temperaturile medii globale. Ideal ar fi să nu fie o creștere accelerată, care să depășească 1,5°C”.

În următorii 10 ani vom avea inclusiv în România mai multe valuri de căldură decât în prezent, care vor fi și mai intense și cu o durată mai lungă decât în prezent, mai arată Bogdan Antonescu.

„Este o tendință foarte clară, nu numai pentru România, dar și la nivel global. Sunt mai multe scenarii, care indică, de exemplu, că regiunea de sud a României s-ar putea să aibă mai puține precipitații, iar regiunea de nord să fie caracterizată de mai multe precipitații decât în prezent.

Asta nu înseamnă că în sud nu o să mai fie precipitații deloc, dar atunci când o să apară o furtună, de exemplu, ar putea să producă multe precipitații pe termen scurt. În următorii ani, probabil o să asistăm la mai multe furtuni cu grindină în zona de nord-est a României și acolo or să apară și mai multe furtuni cu vânt intens.

Tot ce spun acum nu înseamnă că nu o să mai avem furtuni în alte regiuni ale României, doar că în zona de nord-est s-ar putea să fie mai frecvente. Cam asta e imaginea: mai multe valuri de căldură, mai multe regiuni cu o schimbare în distribuția regiunilor cu furtuni și în regimul precipitațiilor”, mai afirmă Bogdan Antonescu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md