Cum te vei simți dacă bei zilnic ceai verde timp de o lună. Patru schimbări produse în organism
Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru întregul organism. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale, trebuie consumat timp de minim o lună și vei vedea cum apar schimbările. Încă un lucru la care trebuie să fii atent se referă la modul de preparare și consum.
Consumarea zilnică de ceai verde timp de o lună poate aduce mai multe beneficii organismului datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, compuși activi și micronutrienți. Vei putea observa patru schimbări majore cu privire la starea ta.
Ceaiul verde conține compuși, precum catechinele și cofeina, care pot stimula metabolismul și arderile calorice. Acești antioxidanți pot ajuta la reducerea grăsimii corporale, în special în zona abdominală. După o lună de consum regulat, poți observa o ușoară scădere în greutate, în special dacă ceaiul este combinat cu o dietă echilibrată și exerciții fizice.
Reducerea stresului oxidativ și susținerea sistemului imunitar
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, în special epigalocatechina-galat (EGCG), care protejează celulele împotriva deteriorării oxidative. Consumul regulat poate întări sistemul imunitar și reduce riscul de îmbolnăvire. În timp, acest lucru poate contribui la prevenirea inflamațiilor și la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
Îmbunătățirea sănătății creierului și a capacității de concentrare
Cofeina și L-teanina din ceaiul verde oferă o combinație unică de energie și relaxare, fără stările de agitație date de alte băuturi cofeinizate. L-teanina induce o stare de calm și concentrare, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea clarității mentale și a stării de spirit. După o lună de consum, s-ar putea să te simți mai alert și să ai o stare de spirit mai stabilă.
Îmbunătățirea sănătății pielii
Antioxidanții din ceaiul verde ajută la combaterea radicalilor liberi, care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, pot ajuta la reducerea acneei și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. După o lună de consum zilnic, pielea ta ar putea deveni mai luminoasă și mai sănătoasă, iar nivelul de hidratare al pielii poate crește.
Ceaiul verde poate aduce beneficii de durată pentru sănătate, însă este important să fie consumat cu moderație și, de preferință, fără zahăr adăugat pentru a evita surplusul de calorii.
Cum se consumă ceaiul
Consumă între 2 și 3 căni de ceai verde pe zi, de aproximativ 200 de ml fiecare. Pentru a evita gustul amar și a păstra antioxidanții, folosește apă la o temperatură de aproximativ 70-80°C (nu fierbinte). Infuzează ceaiul verde între 2 și 3 minute, în funcție de cât de intens îți dorești gustul. Dacă este infuzat prea mult timp, ceaiul poate deveni amar.
Ideal este să bei ceaiul verde între mese pentru a-i permite o absorbție mai eficientă a nutrienților și pentru a evita interferența cu absorbția fierului din alte alimente. Dimineața, la aproximativ o oră după micul dejun, și după-amiaza, sunt momente ideale. Evită să-l bei pe stomacul gol, deoarece poate irita mucoasa stomacului.
Pentru a păstra beneficiile ceaiului verde, evită să adaugi zahăr sau îndulcitori. Dacă dorești să-i îmbunătățești gustul, poți adăuga câteva picături de suc de lămâie sau o felie de ghimbir, care aduc și ele beneficii suplimentare pentru sănătate.
Poeta Ana Blandiana, la „Astra Film Chișinău”: Festivalul debutează, la Cineplex Loteanu, cu cel mai bun documentar românesc al anului. Toate proiecțiile sunt cu intrare liberă
Dorina Khalil-Butucioc, doctor în studiul artelor și culturologie: „Ne lipsește un Centru de Dramaturgie Contemporană. Circuitul prin Europa culturală e o restartare necesară”
CEC se pregătește să aprobe raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova, pe care îl va trimite ulterior la Curtea Constituțională