Cum sunt deturnare ajutoarele umanitare
DEZAMĂGIRE // Două organizații de caritate din Italia care oferă sprijin financiar de peste zece ani satului Pogănești ar putea sista colaborarea după ce au fost trase pe sfoară de conducerea primăriei
Zeci de familii nevoiașe din satul Pogănești, raionul Hâncești, s-au bucurat ani în șir de susținerea unor organizații de ajutorare din Italia, au primit produse alimentare gratuite, haine sau servicii sociale, însă visul lor de a-și face viața mai bună a fost năruit. Vinovat de situație, spun oamenii din localitate, ar fi actualul primar care i-a dus de nas pe partenerii străini.
Comisia pentru ajutoare umanitare, lichidată
Bănuielile au apărut atunci când consilierii locali, dar și președintele raionului Hâncești i-au cerut primarului de Pogănești, Anastasia Hatmanu, să prezinte informații detaliate despre ajutoarele primite în ultimii doi ani și beneficiarii acestora. După luni de așteptări, lista nu a fost prezentată. „În primărie exista o comisie specială care primea toate ajutoarele și le repartiza familiilor nevoiașe. Produse alimentare primeau și grădinița, și școala din sat. Actualul primar a lichidat comisia și acum decide singură ce și cui să distribuie”, spune consilierul Galina Hormoneac, tot ea asistent social în localitate. Pogăneștiul a avut și o cantină socială, „Casa Diana”, care era susținută financiar de italieni, dar și aceasta nu mai funcționează de doi ani.
Mașină pentru fecior
Nemulțumirile au crescut când familia primarului „a sechestrat” mașina, de model „Renault Master”, donată în septembrie 2011 de Asociația italiană „Solidarieta Vigolana onlus”. Microbuzul valora circa 9 000 de euro. Pe 12 iunie 2013, Anastasia Hatmanu a semnat un contract de comodat prin care mașina a fost transmisă în folosință, pentru o perioadă de cinci ani, feciorului său, Radu Hatmanu. „Mașina nu-i în sat. E la Chișinău. Doar de câteva ori a fost utilizată pentru transportarea unui băiat cu dizabilități de la „Casa Diana” la spitalul din raion. Au mai fost aduse niște produse alimentare pentru grădiniță. În rest, mașina e utilizată în alte scopuri”, precizează Galina Hormoneac. Câteva acte atașate la „Cartela transportului” confirmă că mașina este utilizată de feciorul primarului, încă de când a fost adusă în țară. În noiembrie 2011, Radu Hatmanu, aflându-se la volanul microbuzului „Renault Master”, a fost amendat pentru neglijarea semaforului, iar în perioada 2012-2013 a mai primit patru amenzi de la poliție. De asemenea, tânărul a ieșit de trei ori în afara țării, prin vama Leușeni-Albița, la volanul aceleiași mașini.
Raport eronat pentru finanțatori
Cu toate acestea, primarul a avut tupeul să-i informeze pe finanțatori că mașina este utilizată foarte des conform destinației. „La început, mijlocul de transport nu a fost utilizat, din cauza lipsei mijloacelor financiare pentru combustibil, asigurare, piese de schimb și salariul unui șofer. Însă, am găsit un sponsor cu ajutorul căruia a fost posibilă transportarea produselor, de trei ori pe lună, în beneficiul a 60 de persoane dezavantajate din raion și organizarea unui eveniment de mare anvergură de Crăciun, când toate aceste persoane au primit cadouri. Am prevăzut pentru vară o excursie. Pe moment, mașina este utilizată des”, scrie primarul într-o scrisoare adresată în mai 2013 președintelui asociației de caritate, Lino Bridi. Asistentul social din Pogănești nu a auzit vreodată de campanii de Crăciun sau excursii organizate în sat. „Ei, desene animate. Minciuni”, punctează femeia.
Medic angajat pe banii italienilor
În septembrie 2013, reprezentanții asociației italiene au vizitat Pogăneștiul pentru a se asigura că ajutoarele trimise sunt utilizate corect. Primarul a evitat să se întâlnească cu partenerii săi. „S-a ascuns. Nu a vrut să dea ochii cu cei pe care i-a amăgit”, zice și consilierul local Petru Stafi, care a întâlnit oaspeții. Aleșii locali au aflat atunci în premieră că italienii oferiseră anterior 1 800 de euro pentru salarizarea unui medic terapeut care să acorde asistență medicală de calitate locuitorilor. Finanțatorii au cerut date exacte despre medicul angajat, orarul și zilele în care a activat și lista pacienților consultați. S-a constatat că în proiect a fost angajată asistenta medicală Silvia Ungureanu, care lucrează de mai mulți ani în sat ca felcer. „Nu a fost văzută să ofere consultații medicale suplimentare. Își făcea lucrul ca de obicei. Condiția era să avem un medic cu studii superioare”, precizează Petru Stafi. Pe de altă parte, femeia afirmă că a lucrat în proiect în afara orelor de lucru și ar fi fost remunerată cu 17 200 de lei. Nu este clar unde au dispărut circa 800 de euro din cei 1 800 oferiți de italieni. Petru Stafi ne-a vorbit și despre alte ajutoare umanitare care au fost deturnate în Pogănești. „Am primit peste 20 de computere, lavoare și alte accesorii pentru baie și veceu, care nu se știe unde au ajuns. Primarul ne-a zis că nu este obligat să raporteze consiliului. Are susținere și face șmecherii. Migrează dintr-un partid în altul doar să-i fie bine”, conchide consilierul local Petru Stafi.
Grădinița, printre păgubiți
O altă solicitare a primarului către finanțatorii din Italia a vizat procurarea veselei pentru grădinița din localitate. În acest scop, la Pogănești au fost trimiși o mie de euro. Vesela a ajuns la destinație după un an de zile, când directoarea instituției a cerut insistent acest lucru. „Am avut inspecții de la raion și ne-au avertizat că vesela este ciobită. M-am adresat primarului de două ori și ne-a adus veselă, dar fără facturi. Nu știm de unde a fost cumpărată și cât a costat”, precizează șefa grădiniței, Maria Patrașcu. În prezent, instituția preșcolară are farfurii, dar nu are ce pune în ele. Primăria nu a încheiat la timp un contract cu agentul economic care să asigure instituţia cu produse. „Am avut rezerve de alimente primite de la donatorii străini, dar s-au epuizat. Am mai adus de acasă câte ceva, am mai cumpărat legume, dar de luni o să fim nevoiți să închidem grădinița până se va rezolva situația cu alimentarea copiilor”, adaugă Maria Patrașcu.
Casă de cultură, fără lumină și căldură
Și asistenta socială din localitate se crede „victima” primarului. Galina Hormoneac se plânge că a fost alungată din sediul primăriei, unde împărțea biroul cu secretara. Acum, activează în fosta Casă de cultură, dar clădirea nu avea încălzire și a fost deconectată de la energia electrică. „Am făcut din banii mei o sobă. Am adus de acasă lemne și cărbuni și așa am lucrat toată iarna. Mi-au fost create astfel de condiții ca să plec din funcție, dar nu am renunțat. Anterior, a procedat așa și cu bibliotecara din sat care a plecat”, spune femeia.
Riscă dosar penal
Președintele raionului Hâncești, Grigore Cobzac, a cerut autorităților să verifice activitatea primarului din Pogănești, care ridică mari semne de întrebare. „Femeia are o grămadă de păcate. Luptă împotriva satului. A refuzat mai multe investiții la școală și la grădiniță, din simplul motiv că nu-i agreează pe directorii acestor instituții. E evidentă și șmecheria cu ajutoarele umanitare”, punctează Cobzac. Șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Hâncești, Igor Colodin, a precizat că polițiștii investighează cazul pentru a stabili dacă există temei pentru inițierea unei cauze penale pe numele primarului. Controale au demarat și Inspectoratul Fiscal, și Ministerul Finanțelor, la cererea oficiului teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat.
sursa foto: Europa Liberă
Primarul neagă acuzațiile
Contactată de Ziarul NAȚIONAL, Anastasia Hatmanu a declarat că toate acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și au fost lansate de persoanele care râvnesc fotoliul de primar. „Chiar acum este în primărie o doamnă de la Direcția Control financiarși sper că ea va face lumină. Este ușor să murdărești o persoană”, a declarat primarul și ne-a închis telefonul.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani