Cum se face o plantare de HREAN în grădina de lângă casă?
Cititori de-ai Ziarului NAȚIONAL ne-au sugerat să scriem despre plantarea hreanului pe lângă casă. „În familia noastră se consumă mult hrean. În afară de bucate, îl folosim în diferite rețete de medicină populară. Din păcate, în acest sezon agricol hreanul s-a vândut la prețuri „usturătoare” pentru cumpărătorul cu venituri mai modeste sau nu era de găsit. Avem un lot pe lângă casă și ne-am dori să-l creștem ca să-l avem pe al nostru și să nu depindem de piață”, scrie într-un mesaj din poșta electronică Svetlana Lupașcu din Chișinău. Răspundem cu plăcere.
Ce este hreanul?
Hreanul este o plantă legumicolă perenă (adică trăiește și rodește mai mulți ani, fără să fie nevoie de o nouă însămânțare) cu rădăcina albă sub formă cilindrică ce ajunge la o adâncime de până la un metru în pământ. Este foarte rezistentă și se adaptează în mare parte la orice sol cu excepția celui lutos, însă problema se poate rezolva prin adăugare de nisip și o săpătură bună. Hreanul poate fi plantat la soare, dar tolerează și umbra sau semiumbra, doar că va crește mai greu. Iarna, intră în perioada de hibernare și revine la procesul de creștere în primăvară.Este rezistent la fluctuațiile de temperatură și la secetă, iar iarna rezistă la temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius.
Unde și când plantăm?
Înainte de a vă hotărî să plantați hrean, trebuie să-i găsiți un loc în care să nu deranjeze, deoarece se înmulțește repede și va deveni puțin mai dificil atunci când veți dori să scăpați de el. Un colț în grădină pe care nu îl folosiți va fi perfect.
Plantarea se face prin rădăcinile hreanului, și dacă nu găsiți câteva bucăți pe la vecini sau cunoscuți, le puteți cumpăra din piață sau chiar de la supermarket.
De regulă, hreanul se plantează la începutul primăverii, imediat ce solul poate fi lucrat, dar poate fi plantat și toamna târziu, în același timp cu ceapa și usturoiul. Pentru o creștere mult mai bună, pământul poate fi amestecat cu compost. De reținut: În momentul în care aveți rădăcina de hrean și nu aveți timp să o plantați, o puteți depozita în congelator, într-o pungă de plastic, și replanta mai târziu.
Cum se face plantarea?
Începeți prin a săpa o groapă, care este puțin mai adâncă decât rădăcina, și puteți introduce hreanul până când capul superior al rădăcinii va rămâne ușor la suprafață.
Planta trebuie udată, fiind binevenit să puneți paie împrejurul hreanului, pentru a menține solul cald și umed. În anul viitor, la recoltare, puteți păstra rădăcinile mai mici pentru o altă plantare. Recoltarea se face toamna târziu, de obicei după ce a dat primul îngheț.
Antibiotic și afrodiziac într-o singură rădăcină
Culturile de hrean, cele din gospodăriile individuale, țin de tradiția legumiculturii autohtone. În prezent, hreanul este tot mai căutat ca aliment cu gust picant, dar și foarte bogat în uleiuri eterice, vitaminele C, B1, B2, enzime, glucide, minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu), toate conferindu-i proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, antioxidante, antibiotice și afrodiziace.
În remediile naturiste, hreanul este folosit ca stimulent al digestiei și metabolismului, fiind bun în combaterea reumatismului, tusei sau răcelii, durerilor de cap, sinuzitelor, amigdalitelor, infecțiilor urinare etc. Este bun la tratarea anemiei, gripei, infecțiilor respiratorii.
În scop terapeutic este preparat sub formă de tinctură, oțet de hrean, făină sau pastă de hrean.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania