Cum să ne PROTEJĂM de boli grave!
Aflăm de la medicul nutriţionist Cristian Panaite cât şi cum trebuie să mâncăm pentru a ne proteja corpul de boli grave!
Aparatele care măsoară nivelul de antioxidanţi din corpul nostru măsoară, de fapt, cantitatea de TE (Trolox Equivalents). Un bărbat consumă în mod ideal circa 2 500 de calorii într-o zi, pentru care organismul său ar avea nevoie de 11 000 TE.
Femeile consumă în medie 1 800 de calorii într-o zi, de aici rezultând un necesar zilnic de aproximativ 8 000 TE. Sunt numere greu de măsurat în farfurie.
Din păcate, studiile spun că oamenii obişnuiţi nu reuşesc să atingă nici măcar jumătate din necesarul de antioxidanţi. Cum poţi tu să faci asta? Nu face calcule! Consumă cât de multe legume şi fructe poţi! De la 5 porţii zilnice în sus! Preferă legumele fructelor dacă ai nevoie să slăbeşti.
Exemple oferite de medicul nutriţionist Cristian Panaite, fondator al Clinicii de Nutriţie Kilostop
Un exemplu insuficient:
Dimineaţă o banană – 1 037 TE, la prânz salată iceberg – 144 TE, 50 g de castravete – 60 TE, compot de piersici la desert – 411 TE.
La cină o porţie de mazăre şi morcov – 454 TE, încă o salată mai mare – 204 TE şi 100 de grame de pepene roşu – 216 TE.
E nevoie de 7 porţii de legume şi fructe ca să ajungem la un total de 2 526 TE, un sfert din necesar.
Uite un super-exemplu:
Dimineaţă 75 g de afine – 9 019 TE, la prânz o porţie de 200 g de fasole roşie fiartă – 6 864 TE, 10 frunze de salată roşie – 1 213 TE şi un măr roşu bot de iepure – 5 900 TE.
Încă nu am ajuns la cină şi avem mai mult de dublu. Aproape 23 000. „Carbohidraţii sunt „combustibilul” folosit de organismul nostru să producă energie. Din păcate, procesul de oxidare a carbohidraţilor simpli (zahăr, glucoză – cei răi) lasă în urmă un dezastru: radicali liberi (cei urâţi).
Dacă bei apă cu zahăr (nu ridica din sprâncene, adică aproape orice suc din comerţ), nivelul oxidativ din sângele tău creşte progresiv (şi ameţitor!) în următoarele ore.
Dacă nu consumi legume şi fructe bogate în antioxidanţi, corpul tău intră într-o stare pro-oxidativă, în care radicalii liberi oxidează grăsimile din sânge şi pregătesc teren favorabil pentru boli cardiovasculare”, explică dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist şi fondator al Clinicii de Nutriţie Kilostop.
Cum poţi evita şi contracara acest dezastru?
Alege să mănânci alimente „adevărate”, integrale, care vin la pachet cu antioxidanţi ce neutralizează radicalii liberi produşi de oxidare, recomandă specialistul care susţine că trebuie să uiţi de zahăr, crenvurşti, salam şi alte alimente procesate, şi să mănânci în schimb salate, fructe, legume şi cereale integrale la fiecare masă sau gustare.
Sursa: eva.ro
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană