Cum s-au infiltrat SPIONII britanici în conducerea grupării jihadiste
Teroriştii de la Statul Islamic se tem de multe lucruri. Se tem de bombardamente, se tem de un nou atac şi se tem mai ales de spionii străini infiltraţi printre ei.
Astfel a descris un jihadist belgian, Rashid, ce se întâmplă în interiorul organizaţiei teroriste, se arată într-un amplu articol publicat pe site-ul The Independent.
Însă, dezamăgit de ce a găsit acolo, Rashid a abandonat gruparea teroristă şi a trecut graniţa cu Turcia.
Rashid, care era mecanic înainte să pună mâna pe armă în numele islamului, se număra printre luptătorii care au părăsit Statul Islamic înaintea ofensivei asupra oraşului Mosul, ultima fortăreaţa a grupării jihadiste din Irak.
Belgianul a stat de vorbă cu jurnaliştii The Independent şi le-a spus că sentimentul de omnipotenţă care a venit odată cu avansul năucitor al Statului Islamic de acum doi ani a fost înlocuit de teamă, divizări în interiorul grupării şi dezertări. A urmat paranoia şi pedepsirea brutală a celor consideraţi trădători.
Statul Islamic a ucis mulţi oameni în ultima perioadă, printre care şi câţiva activişti proeminenţi pentru drepturile omului. Mulţi dintre cei omorâţi fuseseră acuzaţi că sunt spioni străini.
Una dintre cele mai cunoscute figuri a fost Abu Ubaida Almaghribi, şeful securităţii Statului Islamic din Alep, care s-a ocupat de jurnalistul american James Foley şi alţi ostatici occidentali, înainte că aceştia să fie executaţi.
Se pare că Almaghribi, olandez cu origini marocane, şi alţi trei membri ISIL au fost decapitaţi după ce au fost acuzaţi că sunt agenţi MI6 (serviciul britanic de informaţii externe) şi că transmit informaţii secrete Regatului Unit.
Statul Islamic a deschis o investigaţie internă, după ce britanicul Mohammed Emwazi - mai bine cunoscut drept John jihadistul, care a executat mai mulţi ostatici occidentali - a fost ucis într-o lovitură cu drona, în luna noiembrie a anului trecut.
Execuţii după execuţii
A urmat o avalanşă de execuţii, pentru că jihadiştii bănuiau că locul în care se află Emwazi a fost dezvăluit de spioni, scrie ziare.com.
Rachid şi alţi europeni jihadişti riscă ani grei de închisoare dacă se întorc acasă. Singura ţară europeană în care teroriştii nu sunt condamnaţi la inchisoare este Danemarca, unde se desfăşoară în schimb un program de reabilitare.
Luptătorii străini erau convinşi că spionii occidentali care s-au infiltrat în interiorul ISIL îi urmăresc. Mai erau siguri şi de faptul că Marea Britanie a trimis cei mai mulţi agenţi în Orientul Mijlociu.
„Britanicii nu reprezintă cel mai mare grup venit dintr-o ţară europeană. Însă unii dintre ei au devenit foarte cunoscuţi şi poate de aceea serviciul de informaţii s-a implicat atât de mult. Mulţi fraţi vă vor spune că spionii sunt activi, Daesh (Statul Islamic - n.red.) a ucis mulţi bărbaţi, chiar şi femei, după ce i-a acuzat să sunt spioni, unii dintre ei spioni britanici”, a spus Rashid.
„Daesh a chemat mulţi oameni, nu doar luptători, ci şi profesori, ingineri şi medici pentru a construi Statul Islamic. Acum cred că odată cu ei au venit şi spioni”, a adăugat jihadistul belgian.
Uluk Ultas, un academician şi analist politic turc, care scrie o carte despre rebelii sirieni, a vorbit şi el despre serviciile britanice.
„Există sentimentul că agenţi britanici au reuşit să se infiltreze în numeroase grupări, inclusiv în ISIL, iar cei din conducerea Statului Islamic sunt conştienţi de asta şi sunt îngrijoraţi. Am fost surprins când am aflat asta pentru prima dată, pentru că mă gândeam că americanii vor fi primii dintre ţările occidentale”, a arătat analistul.
Interesant este faptul că Statul Islamic, pe măsură ce a devenit mai puternic, a mai renunţat la stricteţea controalelor celor care se alăturau organizaţiei jihadiste, susţine Ultas. Academicianul a adăugat că Statul Islamic se credea atotputernic şi era convins că serviciul său de securitate îi va descoperi pe agenţii sub acoperire.
„Dar se pare că nu a avut succes, iar serviciile occidentale şi altele, cum ar fi cele turce sau iordaniene, au reuşit să se infiltreze”, a precizat Ultas.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană