Cum s-a schimbat creierul câinilor de când am început să îi domesticim?
Câinii au fost domesticiţi, conform oamenilor de ştiinţă, în urmă cu cel puţin 15.000 de ani.
Relaţia pe care o avem cu câinii a evoluat şi s-a transformat de-a lungul timpului, de la prădători, la animale pe care le folosim pentru o multitudine de sarcini sau chiar simple animale de companie care strâng mii de reacţii pe reţelele sociale. Pornind din urmă cu 15.000 de ani, data aproximativă de când aceştia au fost domesticiţi, câinii manifestă cea mai mare variaţie a caracterisiticilor fizice în cadrul tuturor speciilor de animale.
Această diversitate este rezultatul domesticirii patrupedelor şi procesului de reproducere selectivă la care au fost supuse unele rase de câini din cauza unor caracterisitici pe care oamenii le-au găsit dezirabile la un anumit moment din timp. Oamenii de ştiinţă se întreabă dacă traiul în preajma noastră le-a modificat câinilor structura creierelor, pe lângă mărimea, culoarea sau comportamentul acestora, notează Science Alert.
Într-un studiu recent, desfăşurat de către Spitalul Universitar Veterinar al Universităţii Georgia şi care a folosit un eşantion de 62 de câini din 33 de rase diferite şi care nu prezentau probleme neurologice a încercat să răspundă la această întrebare.
Centru unic de apel pentru consumatori, lansat la Chișinău: Sunați la 0-22-51-51-51 pentru soluționarea plângerilor legate de produse sau servicii
BILANȚ // Energia electrică, cumpărată anul trecut la un preț mediu de 90 de euro de la opt producători mari din R. Moldova, România și Ucraina, dar și de la circa 200 de producători mici de energie regenerabilă
OPINIE // Protestele din Transnistria, etapă a unui plan pus la cale de ruși: „Exact astăzi, Igor Dodon anunță proteste pentru luna februarie. Se prefigurează o campanie de destabilizare pe două fronturi – unul la Chișinău, altul la Tiraspol”