07:17:24 08.01.2025
Stiri

Cum recunoști un loc de muncă toxic, care îți mănâncă viața și mintea fără să îți dai seama

Actualitate 30.11.2023 08:30 Vizualizări2179 Autor: Ziarul National
Cum recunoști un loc de muncă toxic, care îți mănâncă viața și mintea fără să îți dai seama

Toxicitatea la locul de muncă și efectele pe care un mediu de lucru nesănătos le poate avea asupra psihicului și productivității angajaților sunt probleme care apar tot mai des pe radarul relației pe care o avem cu munca. Una din cinci persoane se confruntă cu hărțuire și violență la locul de muncă, arată cel mai recent studiu făcut de Organizația Internațională a Muncii.

Cu toate acestea, prea puțini sunt cei care fac un pas mai departe și discută aceste experiențe traumatice și abuzive cu alți colegi sau chiar cu șefii lor. Mulți dintre cei agresați ajung să se teamă pe toate planurile.

Într-un interviu pentru rubrica Open Minds din Panorama, Andra Pintican, expert în domeniul resurselor umane și fondatoarea Școlii de HR, scoate în evidență indicatorii subtili, dar și cei grosolani care indică un mediu de lucru toxic. Există și soluții pe care le avem la îndemână, pentru a ne desprinde de un astfel de mediu sau de un șef toxic.

„În primul rând, îi vom auzi pe oameni spunând că nu și-au luat concediu de X luni sau ani, pe motiv că nu are cine să îi înlocuiască. Îi vom auzi spunând că au stat peste program, răspunzând la e-mailuri până seara, târziu. Evident că și la o firmă sănătoasă se mai poate întâmpla asta, dar atunci când devine o practică și nu o excepție, este clar că acel loc de muncă este unul toxic. Ce am amintit până acum sunt chestiunile subtile. Dar, deși suntem în 2023, există și semnale foarte vizibile ale toxicității la locul de muncă: țipatul sau jignitul sunt două dintre ele”, spune Pintican.

Sursa citată a explicat care sunt consecințele pentru cei care lucrează cu astfel de oameni, pe termen mediu și lung.

„Atunci când pleacă, nu pleacă fără daune morale foarte puternice. Din păcate, de la un loc de muncă toxic plecăm atunci când familia ne amenință că pierdem pe parte personală sau atunci când ne dăm seama că sănătatea noastră se șubrezește. În cazul meu, până nu am intrat în ultimul nivel de burnout, nu am renunțat la jobul toxic.

În burnout, corpul e cel care preia comanda. Ajungi să suferi de o gastrită, de un ulcer sau de atacuri de panică. Corpul nostru consideră că sunt mai ușor de dus decât un mediu toxic, în care ești pe automat de autodistrugere. Plecatul dintr-o companie toxică înseamnă să fii într-un proces terapeutic. Concret, 76,5% din români spun că au avut cel puțin un episod de burnout, în ultimii cinci ani. Asta arată încă o dată că noi, ca țară, susținem comportamente distructive la locul de muncă, pentru că ele sunt cele care până acum ne-au adus performanța”, a punctat aceasta.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md