Cum putem vindeca alergia la ambrozie: De ce unele tratamente nu funcționează
Fenomenul alergiei la ambrozie este în creștere și asta pentru că tot mai mulți oameni se confruntă cu această reacție alergică ce poate fi chiar mortală.
Pentru a afla cum putem preveni alergia la ambrozie sau cum putem să ne vindecăm de ea, Ziare.com a vorbit cu medicul Tudor Ciuhodaru, care ne explică de ce unele tratamente nu funcționează și ce ar trebui să facem practic ca să ne protejăm de polenul de ambrozie.
„Tratamentele nu funcționează pentru că vorbim de o expunere permanentă la acest fenomen de alergii încrucișate. Și ca să fie eficiente, cele mai multe tratamente trebuie să înceapă înaintea debutului sezonului de ambrozie, iar chestiunea asta nu se respectă. Oamenii își iau tratamentul în general când încep să aibă simptome.
Noi trăim în marile orașe, unde acolo se suprapun foarte mulți alergeni, vorbim de praful de casă, acarieni, poluarea de pe stradă.
Lucrurile sunt dependente și de stilul de viață, ca de exemplu, dacă ești sportiv și te expui dimineața la polen când alergi pe stradă, evident că vei activa reacția alergică și toată ziua vei avea de suferit”, afirmă medicul Tudor Ciuhodaru.
Medicul spune că vindecarea nu ține doar de medicație, fiind de părere că alergia la ambrozie poate fi prevenită și prin abordările noastre zilnice.
„Când ajungeți acasă de la serviciu, schimbați hainele de stradă, periați pantofii, faceți eventual și un duș. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare, mai exact dimineaţa.
Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare, pentru a evita contactul cu particulele de polen.
Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.
Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie”, mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.
Simptome
În ceea ce privește simptomele alergiei la ambrozie, medicul spune că acestea apar sub diverse forme.
„Mâncărimea, erupţiile maculo-papuloase, sub formă de pete sau de umflături roşii ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivitei alergice sau ale unei alergodermii.
Dispneea sau respiraţia dificilă, disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.
Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.
În reacțiile severe adrenalina e „regina” și dozele mari de corticosteroizi”, explică medicul.
„Țineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă”
Tot el ne mai recomandă să învățăm să folosim adrenalina autoinjectabilă și să mergem „de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee)” și asta pentru că „evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzator”.
„Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă”, ne sfătuiește Tudor Ciuhodaru.
De asemenea, medicul ține să mai precizeze că „alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune”.
„Planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor. O singură plantă poate elibera până la un miliard de grăuncioare de polen, care pot fi transportate de vânt pe distanțe de până la 3 kilometri.
Sub efectul creșterii temperaturilor, planta va invada treptat tot mai multe regiuni, iar până în 2050 concentrația de polen va fi înmulțită cu patru, datorită încălzirii temperaturilor și creșterii ritmului de CO2 în atmosferă, dar și dezvoltării plantei în sine care proliferează.
Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane”, mai adaugă medicul Tudor Ciuhodaru.
Un ultim sfat pe care ni-l dă medicul este să respectăm „tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii. Este recomandat să începeți tratamentul cu două săptămâni înainte de sezonul de înflorire”.
Conform Ministerului Sănătății, din populația activă a României (8,15 milioane de persoane în 2023), peste 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, o afecțiune care în timp conduce la astm. De asemenea, se estimează că populația expusă la polenul de ambrozie ajunge la 6 milioane, majoritatea din partea de vest a țării.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania