08:54:50 20.01.2025
Stiri

Cum protejăm iarna pomii de rozătoare?

Economie 05.12.2015 16:00 Vizualizări16468 Autor: Ziarul National
Cum protejăm iarna pomii de rozătoare?

Util // Odată cu începerea iernii, pomicultorii trebuie să se ocupe de protejarea pomilor fructiferi contra rozătoarelor

Este o măsură importantă, fie că este vorba de livadă, fie că se au în vedere copacii fructiferi din grădina de pe lângă casă. Mai ales dacă locuința este situată la margine de localitate, în apropiere de pădure, câmp sau iaz.

Soluția cea mai simplă - gardul de plasă

Problema ar fi mult mai simplă, dacă terenul unde cresc pomi ar fi împrejmuit cu un gard din plasă de sârmă, înalt de doi metri, încă din anul plantării. Însă, acest lucru niciodată nu este târziu de făcut.

Pentru aceasta este nevoie ca marginile gardului din sârmă să fie introduse în sol circa 20 cm și fixate cu cârlige pentru a împiedica pătrunderea iepurilor pe sub plasă.

Dacă gardul din plasă de sârmă are o înălțime mai mică de doi metri, în iernile cu strat gros de zăpadă sau cu viscol există posibilitatea ca iepurii să sară peste plasă.

Protejarea pomilor împotriva atacului iepurilor

În cursul iernii, când solul este acoperit cu zăpadă, iepurii de câmp pot roade coaja pomilor tineri, care pot fi distruși, dacă porțiunea roasă până la lemn cuprinde trunchiul de jur împrejur. Aceasta se întâmplă deoarece sunt întrerupte vasele din scoarță prin care circulă seva preparată de frunze. Pomii mai pot fi apărați contra iepurilor și prin învelirea trunchiului cu diferite materiale - plase, nuiele, trestie, hârtie groasă sau carton etc. Învelirea trebuie făcută în așa fel, încât să nu rămână descoperită nicio porțiune din trunchi, iar legăturile să fie strânse ca materialele folosite să nu fie luate de vânt.

Rezultate bune se obțin și prin ungerea trunchiului cu un amestec urât mirositor, ca de exemplu: lapte de var amestecat cu balegă sau var cu pământ galben și sânge de animal sacrificat.

De reținut căaceste amestecuri apără pomii de iepuri numai în perioada uscată. Când plouă ori e ceață, amestecurile se spală, iar procedura trebuie repetată.

Șoarecii, la fel de periculoși pentru pomi

Șobolanul de apă roade scoarța de pe rădăcinile pomilor și de la baza trunchiului din care cauză aceștia se usucă. Pagube mari se înregistrează mai ales la pomii tineri, când coaja de la baza trunchiului este roasă de jur împrejur.

Șobolanul de apă sapă galerii la o adâncime de 15-35 cm și pe lungimi destul de mari de 25-30 de metri. Cuibul este situat de obicei sub rădăcina pomilor. Prezența acestui rozător se cunoaște după mușuroaiele de pământ, înalte până la 10 cm și ridicate deasupra galeriilor, mai mici și mai neregulate decât cele de cârtiță.

Șoarecii și chițcanii în cursul iernii sapă galerii pe sub zăpadă până la pomi, cărora le rod scoarța uneori pe toată circumferința trunchiului.

Combaterea acestor dăunători se poate face prin următoarele metode: se sapă pământul în jurul pomilor și se așază la baza trunchiului crenguțe de brad cu acele în jos. Pot fi folosite și momeli otrăvite.

Sfaturi practice de la specialiști

Protejarea pomilor împotriva rozătoarelor pe timp de iarnă este una dintre măsurile necesare pentru a asigura sănătatea pomilor și a livezilor. Există anumite situații de risc, când aceste măsuri trebuie să devină o prioritate. În special în lunile februarie și martie, când secătuiți de iarnă, iepurii de câmp, șoarecii și șobolanii reprezintă un pericol real.

Dar nu numai aceste animale sunt periculoase – caprele, oile și porcii, de asemenea, pot roade tulpina pomilor fructiferi, de aceea gospodarii vor avea grijă să nu le scape în grădină.

Cei mai expuși pentru rozătoare sunt merii, perii și caișii. Perioada cu zăpadă mare asigură protecție naturală tulpinilor, or, dacă vremea este mai uscată sau stratul de zăpadă mai mic, atunci riscurile cresc.

Protejarea pomilor împotriva rozătoarelor poate fi asigurată cel mai bine cu uluci și șipci, dat fiind faptul că acestea sunt mai rezistente la umezeală. Materialele se fixează cu sârmă (nu cu sfoară) sau cu fire sintetice speciale, dar trebuie de avut în vedere să nu fie foarte strânse pentru a nu tăia scoarța copacului: iarna scoarța copacilor este fragilă și se poate rupe sau sparge mai ușor.

Nu sunt recomandate materialele sintetice care nu permit aerului să circule. De exemplu, protejarea pomilor împotriva rozătoarelor cu folie de polietilenă poate duce la înăbușirea tulpinii și la apariția ciupercilor sau mucegaiurilor foarte dăunătoare. Nu se folosesc coceni și nici materiale organice, pentru că acestea pot adăposti cuiburi de șoareci sau șobolani.

Dacă, totuși, iepurele a fost scăpat în grădină

În cazul în care tulpina a fost atacată, pentru salvarea pomului este important cât de mare este afecțiunea. Rănile se curăță de așchii, se ung cu mastic pentru altoit sau cu balegă proaspătă de bovine, peste care se aplică o legătură din pânză bine legată cu sfoară.

Bandajul se schimbă o dată sau de două ori pe lună și se ține până la cicatrizarea completă a rănilor.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md