Cum poți face ECONOMII de 30% la facturile de energie termică în R. Moldova, chiar dacă blocul e conectat la sistemul centralizat
Primul bloc locativ din municipiul Chișinău, care a optat pentru modernizarea sistemului intern de distribuție și instalare a unui punct termic individual direct la subsolul clădirii se bucură astăzi de primele rezultate. Locatarii au înregistrat economii cu circa 30% la facturi, iar proprietarii a trei apartamente, care anterior aveau centrale individuale, au renunțat la încălzirea autonomă în favoarea celei centralizate.
Potrivit S. A „Termoelectrica”, locatarii blocului plătesc mai puțin pentru că pot conecta sau deconecta și regla temperatura în funcție de necesitate. Au apă caldă non-stop la costuri mult mai mici, au propriul contor și contract cu „Termoelectrica”, fiind astfel independenți de asociația de locatari sau vecini.
Directorului general al „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, susține că o analiză financiară comparativă arată că, în luna ianuarie, pentru încălzirea unui metru pătrat dintr-un bloc cu sistem vechi de distribuție locatarii au achitat 28,94 de lei. În același timp, locatarii din blocul care a beneficiat de modernizarea sistemul interior au plătit 15,02 lei pentru un metru pătrat sau cu 30% mai puțin.
„Ne dorim ca această practică să fie preluată cu succes, treptat, de către toate asociațiile de locatari și gestionari de blocuri din capitală, astfel încât fiecare consumator să beneficieze de servicii mult mai calitative”, a spus Eni.
De menționat că lucrările s-au desfășurat în baza unui contract de parteneriat semnat de către administrația întreprinderii „Termoelectrica” și Asociația coproprietarilor în condominiu ACC 51/417. „Termoelectrica” și-a asumat elaborarea proiectului tehnic de execuție, desfășurarea lucrărilor de proiectare, montare și punere în funcțiune a cinci puncte termice individuale pentru încălzire și prepararea apei calde menajere. Totodată, asociația de locatari este responsabilă de reabilitarea sistemelor interioare prin distribuția orizontală pe apartamente și instalarea aparatelor de evidență a consumului de apă caldă menajeră.
În alte patru blocuri locative lucrările vor demara în primăvara anului curent.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți