20:00:12 05.07.2024
Stiri

Cum ne poate ucide valul de căldură extremă. Ce organ cedează primul și la ce simptome trebuie să fim atenți

Actualitate 03.07.2024 09:29 Vizualizări1474 Autor: ZiarulNational
Cum ne poate ucide valul de căldură extremă. Ce organ cedează primul și la ce simptome trebuie să fim atenți


Temperaturile globale în creștere determină țări din întreaga lume să-și ia măsuri de precauție în fața valului de căldură periculos, care poate chiar să ucidă. Experții avertizează asupra riscurilor și oferă recomandări pentru a ne proteja.

Odată cu intensificarea caniculei la nivel global, numeroase națiuni se luptă cu temperaturi extreme care provoacă un număr îngrijorător de decese. Arabia Saudită a raportat peste 1.300 de morți în timpul pelerinajului Hajj din această lună, potrivit euronews.ro.

Multe dintre aceste decese au fost cauzate de stresul termic, deoarece temperaturile din Mecca, orașul gazdă al pelerinajului, au ajuns până la 50 de grade Celsius.

Un scenariu similar se observă și în Europa, unde țările se pregătesc pentru valuri de căldură iminente și sfătuiesc populația să ia măsuri de precauție. Din nefericire, unele zone deja înregistrează decese din cauza caniculei. Grecia, de exemplu, a raportat trei turiști decedați în decurs de o săptămână, cu temperaturi care au atins 43 de grade Celsius.

Pentru a contracara aceste pericole, țările europene, în special cele mai vulnerabile la valurile de căldură, implementează planuri de urgență.

Canicula nu este o noutate pentru continent, numărul deceselor asociate fiind în creștere în ultimii ani, mai ales în timpul verii.

Cercetările din anul precedent arată că peste 61.000 de persoane din Europa au murit din cauza căldurii numai între lunile mai și septembrie 2022.

Cum poate ucide căldura - ce organ cedează primul

Camilo Mora, un climatolog și profesor de la Universitatea din Hawaii, a studiat modul în care căldura poate deveni fatală. Într-o lucrare recentă, el a identificat 27 de moduri diferite în care oamenii ar putea muri din cauza căldurii extreme și totul se reduce la ce organ cedează primul, potrivit sursei citate.

Când este expus la temperaturi ridicate, explică Mora, primul răspuns al organismului este transpirația.

„Practic, mecanismul prin care corpul iese din acea căldură este prin evaporarea transpirației. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, temperatura din aer trebuie să fie mai mică decât temperatura corpului”, a declarat Mora pentru Euronews Health.

„Oricand temperatura de afara este aceeași sau mai mare, temperatura creată de corp nu poate ieși din corp și asta creează o condiție numită hipotermie, practic incapacitatea corpului de a elibera căldura pe care o generează”, a adaugat el.

Pentru că nu se poate răci singur, corpul reacționează gestionând fluxul de sânge pentru a prioritiza reglarea temperaturii corpului, un mecanism care, în unele cazuri, ar putea provoca moartea.

„Prioritatea este de a răci corpul și, pentru a face acest lucru, corpul trimite cât mai multe sânge către în piele, astfel încât, prin evaporarea transpirației, sângele să se răcească”, a spus Mora.

Uneori, această acțiune de direcționare a sângelui către piele poate pune presiune asupra inimii care începe să pompeze sângele mai repede pentru a regla tensiunea arterială, ducând în cele din urmă la un atac de cord.

De exemplu, la temperaturi foarte ridicate, creierul acordă prioritate fluxului sanguin pentru funcțiile esențiale și îl reduce la organe mai puțin critice, cum ar fi stomacul.

Acest lucru poate deteriora mucoasa intestinală, permițând conținutului din intestin să intre în fluxul sanguin, ceea ce provoacă multe probleme de sănătate care pot duce la moarte.

Categorii de risc

„Există două grupuri de oameni care sunt puternic afectați de acest lucru - bătrânii. Motivul pentru aceasta este că pielea lor este deja mai bătătorită, așa că nu este la fel de eficientă în mecanismul de termoreglare”, a adăugat Mora.

Mora mai spune că și copiii mici sunt expuși unui risc ridicat, deoarece corpurile lor se încălzesc mai repede decât la adulți. De asemenea, persoanele obeze se luptă din greu cu căldura.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

01.07.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cenzură, autocenzură...

28.06.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pe cine va miza Mosc...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md