23:13:03 22.11.2024
Stiri

Cum ne distruge sănătatea munca în ture de noapte? Concluziile mai multor studii sunt alarmante

Știri 10.09.2014 17:40 Vizualizări2169 Autor: Ziarul National


Cum ne distruge sănătatea munca în ture de noapte? Concluziile mai multor studii sunt alarmante

În multe meserii, munca în ture de noapte este inevitabilă şi multe persoane spun că s-au obişnuit să lucreze în acest ritm. Chiar dacă aceşti angajaţi se pot odihni ziua 7-8 ore, munca de noapte le poate afecta sănătatea, pentru că acest program nu este normal din punct de vedere al ceasului biologic.

În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, un grup de poliţişti care lucrau o saptămână în schimbul de noapte au fost monitorizaţi atent, scrie descoperă.ro.

Experţii au urmărit nivelul de melatonină, hormonul somnului şi nivelul de lumină la care erau aceştia expuşi. În mod normal, organismul nostru începe să elibereze melatonină seara, când ne simţim obosiţi şi vrem să ne culcăm. În cazul celor care s-au obşnuit cu munca de noapte, acest nivel maxim va fi atins în timpul zilei.

În cazul acelor poliţişti, doar 40% s-au putut adapta la schimbare şi se simţeau mai energici şi mai fericiţi decât ceilalţi, având şi o viteză de reacţie mult mai bună.

În cazul oamenilor care nu se pot adapa la noul program de muncă, statisticile arată că 40% dintre ei suferă de tulburări de somn. Chiar şi în cazul persoanelor care se simt bine cu munca de noapte, organismul se poate resimţi pe termen lung. Apar şi alte probleme care le pot afecta sănătatea.

Totodată, un studiu efectuat pe piloţii de avioane a arătat că aceştiau au un nivel de cortizol mai mare în sânge când lucrează noaptea, deci sunt mult mai stresaţi. Pe termen lung, un nivel ridicat de cortizol duce la probleme cardiace şi la hipertensiune.

O altă cercetare a demonstrat că după cinci săptămâni de muncă doar în timpul nopţii şi odihnă ziua subiecţii aveau modificări de metabolism, mai ales la nivelul glucozei din sânge, având deci un risc mai mare de diabet de tip II şi obezitate pe termen lung.

Cea mai amplă cercetare de sinteză pe acest subiect, publicată în anul 2012, a arătat o creştere a riscului de atac de cord în cazul persoanelor care muncesc în ture. Această problemă exista chiar şi în cazul celor care erau foarte atenţi la stilul lor de viaţă.

Totodată, există dovezi care indică un risc crescut de cancer mamar la femeile care muncesc noaptea, dar care în mod normal se simt mai active dimineaţa şi obosite seara târziu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md