23:13:51 21.11.2024
Stiri

Cum ne COMPORTĂM cu un adolescent rebel

Social 22.11.2018 19:30 Vizualizări2320 Autor: Ziarul National


Cum ne COMPORTĂM cu un adolescent rebel Sursa: psychologies.ro

Nu este simplu să ne vedem copilul cuminte și ascultător transformându-se într-un adolescent rebel. Dar chiar și așa, tranziția este una firească. Iată cum să ne purtăm cu adolescenții.

Cauzele transformărilor

Este important să înțelegem că rebeliunea adolescentului face parte din procesul său natural de creștere și maturizare.

Faptul că testează limitele, încalcă regulile impuse, își exprimă ferm punctul de vedere și provoacă experiențe, toate reprezintă modalități prin care el își exprimă dorința de independență și autonomie.

Și, deși există momente în care ți-ai dori să ai un adolescent cuminte și docil, cu siguranță, pe termen lung, vrei ca propriul copil să ajungă un adult integrat, care să poată gestiona cu brio dificultățile vieții.

Desigur că există multe modalități prin care un adolescent se poate manifesta, iar o parte din comportamentele sale pot fi acceptabile, în timp ce altele pot fi inadecvate, de nepermis.

Tocmai de aceea este important să evaluezi corect situația, să privești lucrurile cu obiectivitate și naturalețe, pentru a ști în ce direcție trebuie să acționezi.

În continuare, sunt prezentate câteva sugestii de interacțiune adecvată cu adolescentul, ceea ce ar putea conduce la aplanarea conflictelor și la armonizarea relațiilor.

Oferă-i respect

Dacă îți dorești ca el să te respecte pe tine, și tu trebuie să faci exact același lucru. La urma urmei, tu ești modelul său și trebuie să te comporți ca atare.

Așadar, vorbește-i calm, politicos, dar totuși ferm, fără a ridica tonul vocii. Acordă-i timpul și atenția ta atunci când vrei ceva de la el, mergi la el și caută contact vizual, în loc să îi strigi instrucțiunile din partea cealaltă a casei, în timp ce butonezi telecomanda.

Cu alte cuvinte, tratează-l de la egal la egal și pune-te din când în când în locul lui: Cum ai vrea să fii tratat? Cum ți-ar plăcea să ți se vorbească?

Stabiliți regulile împreună

Desigur este foarte important să existe un set de reguli clare și consecințe aferente în cazul nerespectării acestora. Însă ceea ce sugerez este să îl implici și pe copil în conceperea acestora.

Efectiv, vorbiți deschis despre nevoile voastre, despre ceea ce își dorește fiecare, și concepeți împreună strategii de rezolvare a situațiilor care generează conflict. S-ar putea să fii surprins de maturitatea și implicarea adolescentului tău în acest proces.

Totodată, este esențial că înainte de această etapă să ai o discuție sinceră cu tine însuți și să vezi care sunt regulile la care ții cu strictețe, și care sunt ariile în care ești dispus să fii flexibil și să mai faci și excepții.

Adolescenții au nevoie de această flexibilitate și de posibilitatea de a face alegeri, pentru a simți că sunt independenți într-o oarecare măsură.

De aceea, străduiește-te să oferi alternative viabile chiar și atunci când răspunsul este un „nu” categoric, pentru a nu îl frustra.

Arată-i aprecierea ta

Este foarte important să nu ții doar pentru tine laudele, aprecierile și mândria pe care o simți față de copilul tău. Dacă observi că a făcut ceva bine, asigură-te că îi spui acest lucru.

Întărește-i toate comportamentele pozitive, indiferent cât de mărunte sunt și oferă-i un compliment de fiecare dată când ai ocazia.

Astfel, îi arăți adolescentului că îl vezi, că observi că se străduiește să facă ceea ce trebuie și contribui totodată la creșterea stimei sale de sine, prin feedback-ul tău pozitiv.

Petrece timp de calitate cu copilul tău

Aceasta este singura modalitate prin care te poți apropia de el, poți ajunge să îl descoperi mai bine, să înțelegi ce se întâmplă cu el, care sunt situațiile prin care trece, care sunt provocările care îl neliniștesc, ce îi place să facă și ce nu.

Uneori, va fi reticent în a-ți povești prin ce trece și va trebui să te mulțumești cu observarea a ceea ce se întâmplă.

Nu uita că are nevoie de spațiu și autonomie, așa că respectă-i ritmul și nu îl forța să vină spre tine, dacă nu dorește acest lucru.

Încearcă doar să fii relaxat, disponibil și asigură-te că știe că vei fi mereu acolo, dispus să îl asculți și să îi oferi un sfat, dacă are nevoie.

Ai nevoie de răbdare

S-ar putea să găsești utile sugestiile prezentate mai sus, însă nu trebuie să te aștepți la schimbări imediate în comportamentul adolescentului tău.

Este nevoie de timp pentru ca acesta să integreze noul tău mod de abordare a problemei, să se asigure că ești autentic și că acestea nu sunt doar „niște strategii”.

Trebuie doar să fii constant în comportament și să lași lucrurile să se așeze, iar în timp, se vor vedea și rezultatele.

Așadar, deși perioada adolescenței este presărată cu numeroase provocări, cu siguranță ai toate resursele necesare pentru a găsi calea de mijloc adecvată, în relaționarea cu copilul tău.

Păstrează un echilibru în tot ceea ce faci, între rigurozitate și flexibilitate, și străduiește-te să acționezi că „un părinte de fier într-o mănușă de catifea”.

Din când în când, pune-te în locul lui și încearcă să vezi lucrurile și din altă perspectivă – ar putea fi un indiciu foarte valoros pentru tine, care te poate ghida spre direcția corectă.

Dacă totuși ești îngrijorat și simți că situația a scăpat de sub control, ai putea să apelezi la un specialist, pentru a primi îndrumare în acest sens.

Sursa: psychologies.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md