17:11:27 09.01.2025
Stiri

Cum îți pregătești casa/aparamentul pentru sezonul rece. 12 lucruri de bifat înainte de venirea iernii

Actualitate 07.11.2023 07:33 Vizualizări1684 Autor: Ziarul National
Cum îți pregătești casa/aparamentul pentru sezonul rece. 12 lucruri de bifat înainte de venirea iernii

De-a lungul timpului, am învățat cu toții că vremea este surprinzătoare și chiar dacă avem impresia că suntem pregătiți, întotdeauna ceva ne scoate din zona noastră de confort. Sezonul rece este cel care vine cu cele mai multe probleme la nivelul casei. Făcând anumite pregătiri, putem preveni foarte multe neplăceri și cheltuieli suplimentare pe care cu siguranță nimeni nu și le dorește. Meteorologii nu dau avertismente foarte clare cu multă vreme înainte, de genul „iarna aceasta va fi cea mai grea, cu ninsori și ploi abundente”, dar un gospodar care și-a pregătit suficient de bine locuința pentru iarnă poate să treacă peste această situație cu bine. Întotdeauna un lucru nepregătit poate duce la situații speciale care sunt mai greu de reparat.

Iarna este unul dintre cele mai îndrăgite anotimpuri, însă el aduce stratul de omăt, generos sau nu, și temperaturi dintre cele mai scăzute. Putem spune că nicio regiune a țării nu este ferită de frig și riscul ridicat de îngheț, fiecare dintre noi având o sarcină cât se poate de simplă dar importantă, de a păstra temperatura optimă în casă pe timpul iernii, pentru protejarea noastră și a membrilor familiei de problemele ce pot fi cauzate în acest anotimp.

1. Verifică izolația termică a casei

Fie că locuiești într-un bloc de apartamente, fie că dispui de o locuință la casă, luați în calcul o izolare termică a imobilului pentru a păstra temperatura optimă în casă pe timpul iernii. Una dintre metodele cele mai accesibile, dar în același timp cu performanțe excelente împotriva frigului este izolația pe bază de polistiren expandat ignifugat. Verifică dacă toată suprafața exterioară este bine acoperită, verifică dacă închiderile sunt etanșe pe lângă uși și ferestre.

pregatirea casei pentru iarna

Pentru ca imobilul să capete un grad protector cât mai bun, se recomandă să analizezi foarte bine zonele de interferență dintre interior și exterior. Ferestrele și ușile sunt acționate destul de frecvent, indiferent de sezon, iar închiderea lor perfectă poate garanta păstrarea temperaturii la interior. Soluții ideale pentru un imobil sunt reprezentate de ferestrele de tip termopan, statisticile indicând o păstrare a căldurii cu până la 300% mai bună decât în cazul unor ferestre obișnuite. Cheamă un specialist să verifice închiderile și garniturile de etanșare de la uși și ferestre.

2. Verifică instalația de căldură și centrala

La fel de important este ca locuința să dispună de o sursă de încălzire performantă, capabilă să genereze căldura pe care o dorești și în același timp să facă front comun cu bugetul vostru. Centralele termice pot fi instalații pe gaz, lemn sau curent electric. Centrala termică este capabilă să păstreze temperatura optimă în casă pe timpul iernii.

Este bine ca atât instalația cât și centrala termică să fie verificate anual. Foarte indicat pentru a avea o temperatură optimă și constantă în casă, este montare termostat centrală, eventual unul programabil pe anumite intervale orare. Toate aceste măsuri luate se vor traduce nu doar într-o casă mai călduroasă, ci și mai economică.

pregatirea casei pentru iarna

3. Verifică generatorul de curent electric acolo unde este cazul

În zonele în care există probleme cu distribuția curentului electric, penele de curent fiind frecvente, trebuie verificată buna funcționare a generatorului și remedierea eventualelor defecte. Trebuie asigurat și suficient combustibil care să asigure cel puțin funcționarea pentru o treime sau o jumătate de perioadă de iarnă. Pot fi făcute și cumpărături care să asigure confortul de iarnă, așternuturi sau pături mai groase.

4. Trebuie făcută curățenie generală

Se va face o dezinsecție a casei și o îndepărtare a prafului de peste tot. Pe timpul verii s-au adunat probabil praf și pete care favorizează apariția acarienilor, bacteriilor, mucegaiului, iar astfel de probleme se pot agrava la umezeală. Tot acum, cât mai poți lăsa geamurile deschise pentru aerisire, este și un moment bun pentru a curăța canapelele, saltelele, covoarele, geamurile și a scăpa de mucegai.

Curățenie la domiciliu: cum se face curățenia de toamnă ca la carte

5. Se trece la garderoba de iarnă

După curățare și spălare lucrurile de vară se depozitează la locurile loc. Se scot și se spală hainele de iarnă, păturile și se usucă la aer cât vremea o mai permite. La iarnă uscarea va fi mai greoaie și se va face timp îndelungat, fiind făcută în interior.

6. Se verifică acoperișul

Acum e momentul să se verifice dacă acoperișul tău necesită reparații și să rezolvi orice problemă existentă sau care ar putea apărea pe timpul iernii. Nu vrei să-ți plouă în casă și nici să te urci pe acoperiș când acesta e înghețat sau alunecos. Se vor curăța jgheaburile și burlanele, se va verifica scurgerea pluvială să se poată desfășura fără oprire și creare de bălți, ca totul să fie pregătit pentru venirea ploilor și a ninsorilor.

7. Este momentul pentru micile reparații

Acum este un moment bun pentru micile reparații pe care le-ai tot amânat. Dacă vrei să vopsești gardul, să schimbi un geam, să izolezi un perete, trebuie să faci aceste lucruri până la venirea sezonului rece.

pregatirea casei pentru iarna

8. Organizează garajul

Probabil că aici vei stoca mobilierul de grădină, bicicleta și alte lucruri pe care nu le vei mai folosi odată cu venirea iernii. Fă ordine în garaj, magazie sau pod pentru a economisi spațiul de depozitare. Folosește cutii de depozitare, rafturi, etc. pentru a organiza totul cât mai ușor și mai practic. Acesta e un moment potrivit și să treci în revistă lucrurile de care vei avea nevoie prin curte odată cu venirea frigului, lopată, freza de zăpadă, folie de protecție pentru plante, un generator, etc.

9. Verifică dispozitivele de siguranță din casă

Verifică alarma de fum, detectorul de monoxid de carbon și alte aparate asemănătoare, e important ca acestea să funcționeze corespunzător mai ales că vei sta tot mai mult în casă și vei aerisi probabil mai puțin ca în timpul verii.
Dacă ai șemineu sau sobă, verifică instalația și curăță coșul, ar trebui să faci acest lucru în fiecare an înainte de venirea frigului.

pregatirea casei pentru iarna

10. Inspectează copacii de lângă casă

Dacă observi că au ramuri uscate, taie-le din timp pentru a înlătura pericolul ca acestea să cadă peste casă la prima furtună. Verifică dacă copacii de lângă casă sunt sănătoși, pentru a nu se rupe sub greutatea zăpezii și gheții. Dacă nu poți face tu acest lucru, angajează personal specializat care poate evalua și rezolva situația fără riscuri.

11. Închide instalația exterioară de apă

Chiar dacă nu trebuie să faci asta chiar la începutul toamnei, ține minte să te pregătești din timp pentru venirea bruscă a frigului, să golești instalația exterioară de apă și să întrerupi alimentarea acesteia, pentru a evita pericolul înghețării și spargerii țevilor.

12. Pregătește plantele pentru a trece cu bine iarna

Dacă stai la casă, vei avea o curte plină de plante care vor trebui protejate de condițiile meteo nefavorabile. Același lucru este valabil și pentru cei care stau la bloc și au un balcon la apartament.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md