Cum au pornit AMERICANII încă un RĂZBOI fără să bage nimeni de seamă
„Şi dacă Statele Unite au intrat într-un nou război şi nimeni nici măcar n-a observat?", se întreabă pe bună dreptate unul dintre editorialiştii publicaţiei The Guardian, specializat în politica externă a SUA, după ce americanii au atacat, zilele trecute, mai multe ţinte din Yemen, în zone aflate sub controlul rebelilor huthi.
Statele Unite susţin că atacul a venit ca o replică la vizarea repetată a distrugătorului american USS Mason de către rachete lansate de rebelii din Yemen.
„Întrebarea nu este absurdă şi descrie aproape perfect ce s-a întâmplat în ultima vreme”, remarcă scriitorul şi profesorul newyorkez Moustafa Bayoumi, în The Guardian.
„În timp ce mulţi americani au fost hipnotizaţi de spectacolul bizar oferit de candidatul republican la prezidenţiale, o navă americană de război a bombardat trei instalaţii radar din Yemen, controlate de rebelii huthi. Acest atac este primul în care SUA lupta cu rebelii direct, în Yemenul devastat de război civil”, susţine editorialistul.
Atacul ar reprezenta încă o dovadă a amestecului militar american în Yemen, o ţară divizată şi extrem de săracă.
„Deşi este adevărat că SUA au lansat atacuri cu drone asupra unor ţinte Al-Qaida din Yemen timp de ani buni, uneori ucigând civili şi chiar cetăţeni americani, această acţiune militară are potenţialul de a atrage SUA chiar în mijlocul unui conflict prelungit, care escaladează. Şi, aşa cum toată lumea ştie, America are talentul ciudat de a intră în conflicte prelungite şi care escaladează”, mai afirmă autorul.
„Şi, totuşi, nu am auzit absolut nimic despre asta de la candidaţii noştri prezidenţiali”, mai notează acesta.
Pentagonul a confirmat atacul cu rachete de la mijlocul săptămânii trecute, precizând că instalaţiile ţintite au fost distruse. Bombardamentele au fost autorizate de către preşedintele american, Barack Obama. Acestea au venit ca o replică după două atacuri asupra unui distrugător american, în Marea Roşie. În niciunul dintre atacuri nava americană de război nu a fost atinsă, însă a fost de ajuns ca acestea să fie privite ca o provocare şi SUA să răspundă cu un bombardament, notează autorul.
În acelaşi timp, un purtător de cuvânt huthi a declarat, săptămâna trecută, pentru agenţia Saba, că tirurile rebelilor nu au vizat nave de război.
Deloc de neglijat este şi faptul că, înainte de aceste incidente, pe 8 octombrie, coaliţia arabă condusă de Arabia Saudită şi susţinută de SUA, care efectuează o campanie aeriană împotriva rebelilor huthi din Yemen, a lansat un atac, în timpul unei ceremonii funerare, în capitala yemenită Sanaa, în care 140 de oameni au fost ucişi şi 525 au fost răniţi. Cei mai mulţi dintre ei erau civili.
Observatorul pentru Drepturile Omului a calificat incidentul că fiind „aparent o crimă de război”, iar saudiţii au recunoscut că lovitura a fost o greşeală şi s-a bazat pe informaţii eronate.
De când Obama este la Casa Albă, SUA au vândut Arabiei Saudite arme în valoare de 110 miliarde de dolari. Recent, au mai aprobat vânzarea încă unui lot de 1,15 miliarde de dolari. În plus, SUA acordă Arabiei Saudite sprijin logistic pentru acest război, îi oferă informaţii clasificate, ba chiar au alimentat în zbor avioane care efectuează bombardamente în Yemen.
Totuşi, până acum, SUA nu au intervenit militar împotriva rebelilor huthi, care au preluat controlul, începând din vara lui 2014, asupra capitalei Sanaa şi altor regiuni din ţară şi au obligat guvernul yemenit să plece în exil.
După atacul din timpul procesiunii funerare, Washingtonul a anunţat că va examina această susţinere în vederea „unei mai bune alinieri faţă de principiile, valorile şi interesele” americane.
Conform Reuters, guvernul american se arată îngrijorat de faptul că s-ar putea găsi implicat în crime de război, ca urmare a sprijinului oferit coaliţiei conduse de Arabia Saudită.
În ciuda acestor declaraţii şi „temeri” exprimate, SUA nu s-au sfiit să bombardeze ţintele din Yemen, câteva zile mai târziu, notează autorul.
Situaţia este critică în Yemen. În 18 luni, de când coaliţia arabă a intervenit în acest conflict între forţe aparţinând Guvernului yemenit recunoscut de comunitatea internaţională şi miliţii huthi aliate forţelor fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, peste 6.800 de oameni au fost ucişi.
Ambele tabere au comis atrocităţi, însă cele mai multe dintre victime sunt civili, ucişi în urmă raidurilor aeriene ale coaliţiei. În 2015, au fost 101 atacuri asupra şcolilor şi spitalelor.
După ce două spitale în care se aflau voluntari ai organizaţiei Medici fără Frontiere au fost bombardate, organizaţia şi-a retras oamenii din încă şase spitale din nordul ţării. Iar o nouă molimă ameninţă zona: holera, mai notează autorul.
Editorialistul sugerează că Statele Unite par să fie implicate de facto într-un război în toată regula, unul nou, un război murdar, despre care se pare că nimeni nu ştie şi nimeni nu vorbeşte.
Sursa: ziare.com
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova