05:05:11 07.01.2025
Stiri

Cum arată „lumea nouă“ pe care o promite Putin. Rușii vor fi împărțiți în caste și li se vor atribui coduri sociale

Actualitate 06.10.2023 18:29 Vizualizări1675 Autor: Ziarul National
Cum arată „lumea nouă“ pe care o promite Putin. Rușii vor fi împărțiți în caste și li se vor atribui coduri sociale

Vladimir Putin a declarat, joi, la Soci, că misiunea Rusiei este să "construiască o nouă lume". Dar lumea dictatorului de la Moscova seamănă cu cea din renumitul roman distopic „1984”, publicat în 1949, de scriitorul George Orwell: supraveghere a populaţiei prin aşa-numitul sistem “Big Brother”, prin care o guvernare totalitară dorea să afle toate mișcările cetățenilor și întreținea o “poliție a gândirii”. Acum, la câteva zeci de ani, ficţiunea lui Orwell va fi transpusă în viață și în Rusia, nu numai în China și este împachetată și vândută drept o lume mai bună și altor creduli, chiar și din Occident.

Universitatea Socială de Stat din Rusia (RSSU) a dezvoltat un sistem de evaluare socială numit „Noi”. Potrivit acestui sistem, rușii vor fi împărțiți în categorii, și va fi folosit în activitatea autorităților și a organizațiilor publice, scrie mass-media rusă.

Este un analog al sistemului chinez de evaluare socială, care funcționează la nivel național, iar camerele video omniprezente cu un sistem de recunoaștere facială ajută la monitorizarea comportamentului oamenilor. În primul rând, un cetățean primește 1.000 de puncte, care pot fi câștigate pentru voluntariat, donații, istoric bun de creditare, sprijinirea guvernului pe rețelele sociale și multe altele. Punctele pot fi retrase cetățenilor de regimul Putin dacă încălcă regulilor de circulație, critică guvernul, participă la proteste, pentru abuz de jocuri online și multe altele.

Dacă ratingul se menține la nivelul de 1050 și peste, cetățenii pot primi, de exemplu, pe produse gratuite într-unul dintre lanțurile de magazine, în timp ce 599 de puncte și mai jos vor aduce oamenilor cu probleme pentru găsirea unui loc de muncă normal sau obținerea de împrumuturi, sau alte lipsiri de drepturi cetățenești.

Regimul Putin plănuiește să atribuie fiecărui cetățean un „cod de punctare cu două componente”, constând din „statut social” și „nivel social”. Cei care au dezvoltat sistemul spun că acest cod va fi o „matrice a calităților și caracteristicilor acumulate ale unei persoane”, precum și o „cuantificare a rezultatelor și potențialului obținut în plan social”.

Calculul va ține cont de educație, vârstă, boli, cazier judiciar, premii, semnificație pentru societate și multe altele.

Stanislav Naumov, vicepreședintele Comisiei pentru Politică Economică a Dumei de Stat, consideră că, datorită unor astfel de tehnologii, statul va putea „încuraja pe cei care duc un stil de viață sănătos și pe cei care muncesc”.

Ei susțin că nu intenționează să restrângă drepturile, dar chiar și așa, această inițiativă indică paralele istorice nu atât de îndepărtate, în special cu Germania lui Hitler.

Primii utilizatori ai versiunii de testare a programului au fost studenți: participanții trec un chestionar, răspunzând la întrebări despre educație, familie, copii, surse de venit, beneficii, istoric de credit, cazier judiciar, deținerea de conturi în rețelele sociale, cunoașterea limbilor străine etc.

Rusia urmăreşte în conflictul din Ucraina să „construiască o nouă lume” lipsită de „hegemonia” occidentală, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că şi-a pierdut simţul măsurii şi al realităţii refuzând cu o atitudine "arogantă" orice compromis, relatează Reuters.

„Auzim mereu (din partea liderilor occidentali n. red): „Trebuie”, „Aveţi obligaţia”, „Vă avertizăm serios”. Dar cine sunteţi voi? Ce drept aveţi să avertizaţi pe cineva? Probabil ar fi timpul să renunţaţi la această aroganţă, să nu vă mai comportaţi în acest mod cu lumea întreagă. Ar fi timpul să renunţaţi la această gândire, rămasă din epoca domniei coloniale. Acea epocă s-a terminat demult şi nu se va mai întoarce vreodată", a spus Putin la Clubul de Discuţii de la Valdai, desfăşurat în staţiunea Soci.

„Toată lumea îşi dă seama că în sistemul internaţional în care domneşte arbitrariul (...) oricine poate fi atacat pentru simplul motiv că el sau ţara sa nu este pe placul hegemonului, care şi-a pierdut simţul măsurii şi, aş spune, simţul realităţii. Din nefericire, trebuie să admitem că omologii noştri din Occident şi-au pierdut simţul realităţii", a remarcat preşedintele rus.

„Noi am încercat mereu şi încercăm în continuare să oferim soluţii care ţin cont de interesele tuturor, dar interlocutorii noştri din Occident par să fi uitat complet de concepte precum reţinerea rezonabilă, compromisul, disponibilitatea de a renunţa la ceva pentru a ajunge la un rezultat acceptabil pentru toată lumea. Ei sunt cu adevărat obsedaţi de un singur lucru: să-şi atingă interesele cu orice preţ. Dacă aceasta este alegerea lor, hai să vedem ce va rezulta din asta!", a spus Putin mai departe.

„Noi suntem confruntaţi în principal cu sarcina de a construi o nouă lume", o lume multipolară, şi-a enunţat Putin obiectivul în politica externă. Prin urmare, a argumentat el, ofensiva rusă în Ucraina nu este un "conflict teritorial", ci un eveniment care trebuie să determine "principiile pe care va fi fondată noua ordine mondială".

Vorbind tot despre războiul din Ucraina, preşedintele rus a susţinut că aceasta a fost provocat de Occident, întrucât Statele Unite sunt un "hegemon" care se consideră deţinătorul adevărului absolut pe Planetă. "Nu noi am început aşa-numitul război în Ucraina. Dimpotrivă, noi încercăm să-l încheiem", a spus Putin, susţinând că armata ucraineană a pierdut circa 90.000 de soldaţi numai de când a lansat contraofensiva din vara care a trecut.

El a estimat că Europa poate ajuta Ucraina, dar pe seama propriei sale economii şi a cetăţenilor europeni, observând şi faptul că situaţia economică în UE este mai dificilă decât în SUA, iar multe companii îşi mută afacerile din Europa către SUA. Dar "vor găsi bani să ajute Ucraina, îi vor imprima", crede preşedintele rus.

Cât despre situaţia economiei ruse în urma sancţiunilor occidentale, Putin a spus că această economie poate susţine financiar efortul pentru conflictul din Ucraina şi că trece în prezent prin schimbări structurale, dar au fost depăşite problemele generate de sancţiuni, deşi există în continuare unele provocări.

„Facem faţă (finanţării conflictului - n. red.) şi am motive să cred că vom face faţă şi în viitor (...) La sfârşitul anului vom avea un deficit undeva în jurul a 1% din PIB. Iar pentru anii următori, 2024-2025, ne aşteptăm la un deficit tot de circa 1% din PIB", a indicat Putin.

Putin a pledat pentru creşterea numărului membrilor permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, respectiv să primească acest statut India, Brazilia şi Africa de Sud, întrucât sunt ţări care "capătă o mare importanţă în afacerile internaţionale".

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md